02:10

Foto: Mike Bunde

1 af 2

Sygehusene har fokus på hygiejne

Region Nordjylland sætter i uge 38 fokus på god hygiejne på de nordjyske sygehuse.

Rene hænder redder liv. Sådan lyder kampagnen, der i hele uge 38 skal sætte fokus på god håndhygiejne på alle sygehuse i Region Nordjylland. Torsdag besøgte kampagnen Sygehus Vendsyssel i Hjørring.

Hygiejneeksperter udstyret med UV-lys instruerer blandt andet sygehusenes personale i, hvordan man bedst undgår bakterier på sine hænder. Her er det vigtigt at huske at spritte sine fingre grundigt af flere gange om dagen.

De viser med UV-lys, om hænderne er sprittet ordenligt af. Det skal helst lyse blåt over det hele, så man kan se, at alle hjørner og kanter er sprittet af.

- Når man får hænderne under UV-lys og ser, at ens hænder måske ikke er så rene, som man forventer, gør, at man bliver opmærksom på, hvordan man skal forbedre håndhygiejnen, siger Marie Damgaard Winther, der er sygeplejerske på Sygehus Vendsyssel.

Der skal sættes fokus på håndhygiejne, fordi rene hænder er den bedst dokumenterede metode til at forebygge smittespredning. Smittespredning opstår ofte i kontakten mellem personale og patienter.

Faktisk får ti procent af alle indlagte patienter en sygehuserhvervet infektion under indlæggelse. Det er et tal, som kampagnen "Rene hænder redder liv" gerne vil have nedbragt.

- Håndhygiejne er den største faktor for at forebygge infektioner blandt patienter. Vi har svage patienter liggende i vores senge, og hvis ikke vi tager vare på en god håndhygiejne, så risikerer vi at give dem sygehuserhvervet infektioner, siger Dorthe Trabjerg, kvalitetskoordinater på Sygehus Vendsyssel.

Fredag er sidste dag på kampagneturen, som afsluttes på Aalborg Universitetshospital i Farsø.