LIGE NU:

Sygeplejesker frygter fremtiden: Bliver der senge nok?

Det nye supersygehus kommer til at have væsentligt færre senge end Region Nordjylland råder over i dag. Det bekymrer sygeplejerskerne.

Når Nordjyllands nye supersygehus står klar syd for Aalborg i 2020 bliver det med væsentligt færre senge end Region Nordjylland råder over i dag. Og det bekymrer sygeplejerskerne.

- Vi frygter at der ikke bliver nok sengepladser i fremtiden. Vi ser hvordan det er i dag, hvor vi allerede rigtigt stærkt - og hvor vi i forvejen har reduceret antallet af senge på vores sygehuse, siger Jytte Wester, der er sygeplejerskernes nordjyske formand.

Den fungerende fælles tillidsrepræsentant på Aalborg Sygehus Pia Jødal Næss-Schmidt uddyber:

- Det har været en hård sommer for mine kolleger, hvor vi har haft mange overbelægninger især på de medicinske og kirurgiske afdelinger. Det har betydet, at vi har skulle løbe meget stærkt, så jeg er selvfølgelig bekymret for om regnestykket holder på det nye sygehus.

Det er det såkaldte Erik Juhl-udvalg, der har beregnet, at fremtidens sygehuse har behov for færre senge end i dag.

- Når vi ser på den udvikling, der allerede er i gang i sundhedsvæsnet, så er jeg helt tryg ved, at vi nok skal nå målene, der hedder 20 procent færre sengepladser, men til gengæld 50 procent flere ambulante behandlinger, forklarer regionernes nordjyske sundhedsforman Ulla Astman.

Logikken i Erik-Juhl-udvalgets rapport bygger på, at jo flere patienter, der sendes direkte hjem efter endt behandling - jo færre indlæggelser og dermed senge, er der brug for, men den køber sygeplejerskerne ikke.

- Jeg har svært ved at se, hvordan man kan løse fremtidens sundhedsopgave med færre senge, når vi ved, at der kommer flere og flere patienter med kroniske sygdomme. Jeg frygter at både patienter og ansatte på det nye sygehus bliver tabere i det regnestykke, siger Jytte Wester.