Syv års fængsel til Rasmus Popenda

Historisk dom i Landsretten i Aalborg. Den 16-årige drabsmand fik skærpet dommen fra fire til syv års fængsel.

Landsretten i Aalborg har netop udmålt straffen for drabet på Henrik Bjerremand Kristensen. Den 16-årige drabsmand fik syv års fængsel.

Byretten havde oprindeligt kun fundet ham skyldig i dødsvold og straffet ham med fire års fængsel. Straffen gav dengang anledning til en heftig debat om det rimelige i, at unge kan slippe med så kort en straf for at begå et dødeligt overfald.

Da Vestre Landret torsdag formiddag fandt Popenda skyldig i drab i stedet for dødsvold, valgte anklageren at kræve den maksimale straf for unge under 18 år, nemlig otte års fængsel.

Til gengæld opfordrede Popendas forsvarer til, at hans klient ikke fik mere end fem et halvt års fængsel.

Den dømte virkede nervøs, men lyttede intenst, da retsformanden efter strafudmålingen sagde, at han håbede, den unge mand nu ville tage imod de tilbud, der ville være til ham under afsoningen af straffen, så han kunne få "et godt liv til gavn for ham selv og samfundet".

Ud over selve fængselsopholdet, skal den 16-årige også betale 225.000 kroner i erstatning til den dræbtes datter.

Det var ikke et enigt nævningeting, der udmålte straffen. Der var således 15 stemmer for de syv års fængsel, men tre stemmer for, at straffen skulle helt op på de maksimale otte år.

Retsformanden oplyste, at man havde lagt vægt på både forbrydelsens grovhed og drabsmandens unge alder, da man nåede frem til straffen på de syv år.

Drabet fandt sted i oktober sidste år, da den 48-årige Henrik Bjerremand Kristensen blev slået og sparket til døde ved Aalborg Stadion.