Tårnhøj inflation - koster en børnefamilie op mod 35.000 om året

Det er ikke mindst priserne på fødevarer, der tager et stort hop denne gang.

Inflationen i Danmark er nu nået det højeste niveau siden 1983. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I juni var priserne 8,2 procent højere, end de var på samme tidspunkt sidste år. Og det mærker man hos Fynbo Foods i Vrå, der producerer marmelade.

- Det kommer ikke bag på mig. Frøene blev sået under pandemien. Der skete et gap mellem udbud og efterspørgsel, og den ubalance er ikke kommet på plads endnu. Den har kun fået ekstra vind i sejlene i forbindelse med de øgede energipriser, siger Richard Fynbo, der er direktør for Fynbo Foods.

quote Jeg tror, et glas marmelade vil stige fra 20 til 30 kroner

Richard Fynbo, direktør

Det er særligt fødevarer, som er ramt af prisstigninger. 

- Sidste år gav vi en krone og 32 øre per kubikmeter gas, i dag ligger gasprisen på 12 kroner. Også prisen på strøm er steget, siger Richard Fynbo.

- I stedet for at bruge to millioner kroner på energi, bruger vi nu et tocifret millionbeløb.

Marmeladeproduktion er en energikrævende proces, da det produceres i store gryder og kedler, der skal opvarmes.

- For forbrugerne betyder det, at det bliver dyrere. Vi har heldigvis oplevet stor forståelse fra vores kunder.

I maj var de samlede fødevarepriser således 10,6 procent højere end i samme måned sidste år. Men i juni er dette tal vokset til 13,6.

Hvad er inflation?

Inflation er en vedvarende stigning i det almindelige prisniveau.

Det betyder med andre ord, at prisen på varer og tjenester generelt set stiger, så pengene bliver mindre værd.

Den modsatte udvikling, hvor pengene bliver mere værd, kaldes deflation. Både inflation og deflation kan, hvis de er særligt høje, have store økonomiske konsekvenser for samfundet.

Markant dyrere

Cheføkonom ved Handelsbanken, Jes Asmussen, har regnet sig frem til, at de stigende priser koster en almindelig børnefamilie cirka 35.000 kroner om året.

- Det kan ikke undgås at gøre ondt, og i takt med at priserne fortsat stiger langt kraftigere end lønningerne, vil det efter vores vurdering uundgåeligt sætte en bremse på privatforbruget, som efter vores vurdering vil medvirke til at sende dansk økonomi i recession, skriver Jes Asmussen i en analyse på baggrund af de nye inflationstal.

Danskerne vil downsize

Direktøren for Fynbo Foods vurderer, at de er parate til at håndtere prisstigningerne.

- Vi vil nok se en form for drowngrading og downsizing, hvor forbrugerne vælger dyrere og luksusprodukter fra og går efter standardprodukterne. Man vil også se et skift fra mærkevarer over til supermarkedkædernes egne produkter.

- Vi producerer efter efterspørgsel og har 1200 forskellige produkter - både mærkevarer og private labels - så vi kan sagtens justere. Og det bliver virksomheder, der kan tilpasse sig, der kan overleve situationen.

Forbereder sig på flere stigninger

Hos Fynbo Foods forbereder man sig på, at priserne vil stige endnu mere. 

- Vi har ikke set toppen af inflationen endnu - i hvertfald ikke på fødevarer. Mange af vores produkter, er basereret på råvarer vi købte sidste år. Nu går vi ind i høsten, hvor råvarer igen vil stige. Vi forventer, at bær, frugt og råvarer får en stigning på mellem 20 og 50 procent, fortæller Richard Fynbo.

Direktøren nævner, at han forventer, at sukker vil stige 75 procent, da raffinering er en energikrævende proces. Også selve emballagen - glas - er steget 25 procent.

- Jeg tror, et glas marmelade vil stige fra 20 til 30 kroner, lyder det. 


Seneste nyt

fra Nordjylland