LIGE NU:

Tænk dig om: Politiet går målrettet efter spritbilister i ny indsats

Hele uge 23 vil politiet gå målrettet efter at stoppe spritkørsel, som er skyld i en femtedel af alle dødsulykker i Danmark.

Fra i dag, mandag den 4. juni, er det en god idé lige at tænke sig om en ekstra gang, inden man sætter sig bag rattet efter en "våd" grillaften eller en fyraftensbajer.

Politiet gennemfører nemlig den næste uge en målrettet indsats mod spiritus- og narkotikakørsel. Det sker både med kontroller og med Sikker Trafiks kampagne, "Klar til et pust".

Årsagen til indsatsen er, at spirituskørsel udgør en alvorlig fare for ulykker i trafikken. Selv om det er blevet mindre accepteret at køre i påvirket tilstand, er der stadig spirituspåvirkede trafikanter i hver femte dødsulykke i Danmark. Der er cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad, og risikoen stiger eksplosivt med stigende promille.

- Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Vi ved fra undersøgelser, at alt for mange sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl om deres promille. Det betyder desværre ulykker på vejene, hvor personer kommer til skade eller mister livet. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå, fortsætter Christian Berthelsen.

I de seneste fire år er næsten 130 trafikanter blevet dræbt og lidt mere end 900 er kommet alvorligt til skade i spiritusuheld. Derfor er der god grund til at stoppe spritkørsel, både ens egen og andres.

I tabellen nedenfor kan du se antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken på grund af spirituspåvirkede bilister fra 2012 til 2016.

DræbteTilskadekomne
Region Hovedstaden26230
Region Sjælland29180
Region Syddanmark32246
Region Midtjylland42288
Region Nordjylland30175