Hans Henriksen tager fire år mere som direktør for Aalborg Teater. Foto: Aalborg Teater

Tæt kontakt er ok, men husk afstand ved sang: Teaterchef godkender retningslinjer

Direktør ved Aalborg Teater, Hans Henriksen, mener, at de meget specifikke retningslinjer fra myndighederne er lette at forholde sig til.

Teatre, biografer og museer kan igen åbne dørene for publikum efter mange ugers nedlukning. Men ikke overraskende bliver det indenfor en række krav og retningslinjer, kulturinstitutionerne får lov til at åbne.

Eksempelvis må der kun sidde publikum på hvert andet sæde i biografen og teatre, skuespillere skal holde to meters afstand, når de synger eller råber, og så er det faktisk ok at have tæt kontakt på scenen i særlige situationer.

Læs også Zoologiske haver, museer og biografer åbner igen - her er retningslinjerne

Hos Aalborg Teater har direktør Hans Henriksen kigget på de nyligt udsendte retningslinjer, og han mener, at de er lette at forholde sig til.

- Det er nogle gode retningslinjer. De er meget specifikke, og det er godt - eksempelvis i forhold til interne retningslinjer for skuespillere på scenen. Man har forstået, at vi står med nogle udfordringer, hvis vi fortsætter som hidtil med at skulle holde to meters afstand. De seneste uger, hvor vi har øvet, har vi bevæget os på grænsen af de tidligere gældende retningslinjer, og det har været svært, siger teaterdirektør Hans Henriksen.

Retningslinjer

 • Der må maksimalt være 500 personer i hver enkelt sal eller til det enkelte udendørsarrangement. Kulturarrangementer med siddende publikum er altså undtaget forsamlingsforbuddet på mere end ti personer.
 • Hvis publikum sidder i samme retning, skal hvert andet sæde være tomt - eller der skal være mindst en meters afstand målt fra midten af sædet.
 • Der må maksimalt være en gæst per to kvadratmeter gulvareal. Arealet måles væg til væg i salen.
 • Man kan få lov at sidde ved siden af hinanden - med mindre end en meter i mellem - hvis man har tæt kontakt i det daglige. Det kan være folk, der bor sammen eller for eksempel danner par.
 • Uden for salene må der maksimalt være en person per fire kvadratmeter gulvareal.
 • Foyer og tilstødende publikumsarealer skal indrettes, så smittefare minimeres. For eksempel ved afstandsmarkering ved billetskranken.
 • Der skal holdes godt øje med antallet af publikum, så man undgår store køer. Der bør være personale/vagter til at sikre dette.
 • Der skal minimum være to meter fra nærmeste publikum til de optrædende på scenen eller i orkestergraven.

Særlige retningslinjer for medvirkende skuespillere, musikere, sangere og dansere, artister mv.: 

 • Ved aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale, f.eks. ved sang, råb, skuespil, fysisk anstrengelse m.v. skal der holdes 2 meters afstand. 
 • I situationer hvor det er vanskeligt eller umuligt at overholde afstandsanbefalinger eller regulere afstand til andre, er det vigtigt at reducere antallet og varigheden af kontakter særligt ift. ansigt-til-ansigt kontakter. 
 • Aktiviteter med fysisk kontakt kan gennemføres, hvis der er stor opmærksomhed på øvrige anbefalinger, særligt isolation ved symptomer, hygiejne og forebyggelse af kontaktsmitte jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer for forebyggelse af smittespredning. 
 • De medvirkende kan forud for en produktion og med passende mellemrum testet for smitte. Brancherne udarbejder vejledninger for frivillig test og løbende opfølgning på medvirkendes sundhedstilstand. 
 • De medvirkende skal i videst muligt omfang skærmes for øvrige medarbejdere på produktionen.
Se mere

Åbning ikke på plads

Hos Aalborg Teater har skuespillerne blandt andet øvet nye forestillinger hver for sig, men nu kan man igen øve sammen. Hvornår publikum får mulighed for at se skuespillernes arbejde er fortsat uvist, men man håber på midten af juni.

- Jeg har ikke diskuteret retningslinjer og genåbning med min stab og ledelsen endnu, men jeg håber, at vi så småt kan begynde at vise forestillinger i mindre omfang i juni, og i midten af august vil vi være helt klar, siger teaterdirektøren.

Læs også Sommerrevy var klar til debut - men må nu vente et år

Det bliver dog ikke med fyldte sale, når der åbnes, fordi der grundet retningslinjerne kun tillades publikum på hvert andet sæde. Grupper, der i forvejen har tæt kontakt, kan dog stadig sidde ved siden af hinanden. Det skaber dog visse økonomiske spørgsmål, at der kun må spilles for halve sale.

- Hvis vi kun må spille for en halv sal, hvilket er hvad retningslinjerne siger nu, men det kan jo ændres til august, så kan det skabe nogle udfordringer. Vi vil selvfølgelig spille, men der er et økonomisk problem, fordi indtægten bliver halveret eller er mindre, end vi havde regnet med. Så vi skal se på økonomien i det, siger Hans Henriksen, der dog respekterer retningslinjerne:

- Al den tid at sundhedsmyndighederne mener, at vi skal holde afstand, så må vi forholde os til, at man skal holde afstand i salen. Publikum skal jo også føle sig trygge, siger han.

Han tilføjer samtidig, at branchen bør gå i dialog med myndighederne om en mulig kompensation for halvering af billetindtægterne.