LIGE NU:

Tæt på konflikt og aflyste tog: Direktør lettet over ny overenskomst

Det tog lidt tid, men det er en god aftale, der er faldet på plads for de ansatte i Dansk Jernbaneforbund og deres arbejdsgiver. Sådan siger direktør i Nordjyske Jernbaner.

Det var tæt på, at flere tusinde nordjyske togpendlere måtte se sig forgæves om efter et tog på mandag på grund af uenighed om en overenskomst for ansatte i lokalbanerne.

Men tidligt fredag morgen lykkedes det alligevel parterne at indgå en aftale og dermed afværge en truende konflikt. Og det glæder administrerende direktør i Nordjyske Jernbaner, Peter Hvilshøj: 

- Overordnet synes jeg, det er en fin aftale den. Den skaber stadig nogle gode rammer for, at vi kan drive en effektiv lokalbane, men den giver også nogle gode rammer for vores ansatte, og det er også vigtigt, siger Peter Hvilshøj til TV2 Nord.

Årsagen til, at aftalen først kom i stand få dage, før en konflikt kunne bryde ud, er ifølge direktøren, at der var mange brikker, der skulle passe sammen i et større puslespil.

- Når man arbejder med pausetid og regler og alt muligt andet, hænger det meget sammen. Så når man laver ændringer, må man se på de konsekvenser, det giver. Derfor tager det lidt tid, og derfor har det været lidt frem og tilbage i løbet i dagen i går, i nat og morgenen. Så det er en del af det. Men vi har gjort os umage, og vi har fundet en fin aftale, siger Peter Hvilshøj.

"Klip en hæl og hak en tå"

Mens alle andre fagforbund i denne uge har stemt ja til de overenskomster, der for nogle uger siden blev forhandlet på plads i Forligsen efter langtrukne forhandlinger, valgte medlemmerne af Dansk Jernbaneforbund altså at stemme nej.

Derfor måtte parterne tilbage til forhandlingsbordet. Og det har taget lidt tid at nå frem til, at det var arbejdstidsreglerne og pauserne, der var den store sten på vejen for de ansatte, forklarer Peter Hvilshøj. 

- Det er først i den sidste del af forhandlingerne, at vi har fået konkretiseret, hvad det er, arbejdstagerne ønsker. Det var svært at forholde sig til, før vi helt konkret vidste, hvad de gik efter. Der var været lidt "klip en hæl og hak en tå" i den sammenhæng, og derfor tager det noget tid, siger direktøren, der har måttet finde sig i, at der fremover bliver lidt mindre mulighed for at planlægge de ansattes pauser og længden af dem.

- Vi har virkelig ønsket at undgå en konflikt, og nu har vi en aftale, vi kan se os selv og vores medarbejdere i, og så kan vores passagerer glæde sig over, at der kører tog - også fra på mandag, lyder det fra Peter Hvilshøj. 

Togpassagererne kan nu ånde lettet op. I nat blev der indgået ny overenskomst mellem Kommunernes Lands-forening og Dansk Jernbaneforbund.