Foto: Cathrine Cort Koppel

Tag på smuttur: 11 nordjyske naturområder med i ny stor guide

Et nyt site, smutturen.dk, skal gøre det lettere at finde nye mål for udflugter og køreture med guides og billeder fra 50 unikke områder i hele Danmark, heraf 11 i Nordjylland.

Trænger du til inspiration til den næste weekendtur eller påskeudflugt? Afveksling til løbeturen? Eller det perfekte spot til en picnic med børnene?

Nordjylland er fuld af skønne naturattraktioner, som mange af os ikke kender. Men det skal en ny inspirationsguide lave om på. På websitet Smutturen.dk kan man finde guides til nogle af de bedste naturoplevelser i Danmark - heraf 11 helt unikke i Nordjylland, som alle rummer et særligt oplevelseselement. 

Også den tilsandede kirke er med på Smutturen.dk Foto: Cathrine Cort Koppel

 

Råbjerg Mile er også med på listen over de 50 naturoplevelser Foto: Cathrine Cort Koppel

På Smutturen.dk kan du ved hjælp af et Danmarkskort finde de naturattraktioner, der er tæt på dig. Du kan både læse om stederne, se flotte billeder derfra og lave en rejseplan. Sitet kan tilgås fra computer, tablet og telefon og kan både bruges som inspiration og praktisk rutevejledning, når du sidder derhjemme, er i sommerhuset eller langt ude i skoven

Nordjyllands hemmelige overraskelser

Blandt naturattraktionerne i guiden er blandt andet den sjældne højmose Store Vildemose, hvor man kan finde kødædende planter, eller man kan lægge vejen forbi den fredede Liv Tap på sydspidsen af Livø, hvor man kan se sæler, der soler sig.

Der var 580 naturattraktioner indstillet til Smutturen, og de 11 naturoplevelser i Nordjylland er blevet nøje udvalgt sammen med 39 andre naturoplevelser i resten af Danmark, fordi de byder på smuk natur og oplevelser for både børn og voksne.

Det er landets kommuner og turismeorganisationer, der har stået for at indstille deres lokale naturoplevelser, mens et ekspertpanel med fire fagdommere har udvalgt de i alt 50 særlige steder fordelt over landets fem regioner.

Skal tiltrække flere besøgende

Bag Smutturen står Realdania i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark. Målet med initiativet er at gøre opmærksom på disse særlige steder og naturoplevelser, så endnu flere danskere og udenlandske turister vil besøge dem og få glæde af dem.

- Vi skal åbne flere menneskers øjne for de fantastiske stedbundne attraktioner, vi har rundt om i landet. Smutturen skal hjælpe besøgende til at finde stederne. Samtidig skal den være med til at vise, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de lokale potentialer, siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania. 

Læs også - Jo vildere jo bedre: Se Susannes flotte naturbilleder

Det har dog ikke været let at vælge de endelige steder til guiden ud af de i alt 580 steder, der var indstillet. Til gengæld er man hos Naturstyrelsen meget tilfreds med de i alt 50 steder, som indtil videre er kommet med i guiden.

- Under udvælgelsen var det vigtigt for os, at stederne repræsenterede de mange forskellige typer natur, man kan møde i Danmark. Samtidig skulle de være offentligt tilgængelige og jævnt fordelt over hele landet. Nogle steder var helt oplagte til listen, andre havde vi mere dialog omkring. Og vi er stolte af resultatet, som rummer nogle af de bedste naturoplevelser, Danmark har at byde på, siger direktør i Naturstyrelsen, Peter Ilsø.

Du kan se meget mere og få inspiration til din næste tur lige her.