LIGE NU:

Talehandicappede i klemme

Nordjyder med talebesvær eller helt ude af stand til at tale risikerer at blive afskåret fra den bedste hjælp, fordi kommunerne ofte behandler patienterne selv i stedet for at henvise dem til regionens store, fælles taleinstitut.

En familie i Frederikshavn har en søn, som stadig ikke kan tale, selvom han er fem år. Drengen fik en hjerneskade på grund af iltmangel under fødslen. Han kan kun sige nogle få lyde, men Frederikshavn Kommune fastholder, at han skal behandles af kommunens egen talepædagog.

- Men hun har meldt fra mange gange på grund af sygdom, og så sender hun os en billedbog og anbefaler os at synge for ham. Men sang og en diktafon får ikke Jonas til at tale, siger Heidi Nielsen, mor til Jonas.

- En overlæge har henvist Jonas til regionens taleinstitut, men det har Frederikshavn Kommune afvist. Han er ikke engang blevet udredt, siger Michael Jørgensen, far til Jonas.

Frederikshavn Kommune henviser generelt kun til taleinstituttet, når der er behov for specialisthjælp.

- Jeg vil ikke udtale mig om konkrete sager, men jeg er helt tryg ved familieafdelingens beslutninger, siger Poul Møller, Frederikshavns borgmester.

Helt så tryg er man ikke på regionens taleinstitut, der klart anbefaler, at behandlingen holdes samlet ét sted.

- Selvfølgelig kan kommunerne klare visse opgaver, men de har ikke et specialistberedskab, der er godt nok til for eksempel de tunge sager med hjerneskader. Det bør ikke være ens postnummer, der afgør, om man kan komme på taleinstitut, hvis man pludselig mister talen på grund af en ulykke eller lignende, siger Lars Søltoft, forstander på Taleinstituttet i Region Nordjylland.