Foto: TV2/Nord

Tandsundhed afslører social ulighed

Social ulighed ses tydeligt på børns tænder. Udviklingen går dog i den rigtige retning. Det viser en undersøgelse fra Aalborg Kommunes tandpleje.

I Hasseris har hver anden 18-årig aldrig oplevet at have et hul i tænderne. Mens det kun er hver tredje i Aalborg Øst omkring Tornshøjsområdet, der kan prale med nul huller i de første 18 år af livet. Ifølge den kommunale tandpleje i Aalborg arbejder de målrettet på at rette op på sociale uligheder.

I Tornhøjområdet er det for eksempel lykkedes på få år at nedbringe det gennemsnitlige antal skadede tandflader fra 6 til 4 hos de 18 årige. Selv om det stadigvæk er et alt for højt tal, så er det en markant positiv udvikling fortæller overtandlæge Pia Clemmensen.

- Når der er så stor forskel, så er vi nødt til at arbejde helt individuelt med de enkelte børn. Derfor kalder vi de børn med størst risiko ind oftere end andre børn. Derved får vi grebet ind tidligt og kan i mange tilfælde undgå at begyndende huller udvikler sig så meget, at det bliver nødvendigt med en fyldning, forklarer hun.

Læs hele undersøgelsen fra Den kommunale tandpleje i Aalborg kommune her