Teltudlejere raser over ny regel

Det er hul i hovedet og vil tage livet af festarrangører, når det nu kræves en byggetilladelse for at sætte et festtelt op.

Kritikken kommer fra Heine Pedersen, der er næstformand i Foreningen af Danske Festudlejere og samtidig indehaver af Ranum Teltudlejning.

- Det kommer som et lyn fra en klar himmel, at reglerne nu laves om. Og jeg ser det som, at man nu bare forsøger at vaske hænder og smider hele sikkerhedsansvaret over på kommunerne, siger Heine Pedersen om nye regler, der betyder, at branchen nu frygter for sin eksistens.

- Det er bøvl og besvær for arrangørerne af for eksempel en byfest, hvor der skal stilles et telt op. I hvert fald hvis arrangørerne ikke skal risikere, at det bliver pillet ned igen, fordi det er ulovligt, tilføjer han.

Det er Energistyrelsen, der netop har sendt et brev rundt til alle tekniske chefer i landets kommuner, om nye regler, der betyder, at det nu kræver en byggetilladelse udstedt fra kommunen, før man lovligt må opstille et festtelt. Det gælder også selv om teltet blot skal anvendes en dag.

- Det vil være umuligt overhovedet at få byggesagsbehandlet alle sager. Mit gæt er, at der her midt i højsæsonen for byfester, sportsstævner og koncerter er opstillet 150.000 telte i hele landet, siger Heine Pedersen fra Ranum Teltudlejning.

I flere år har det været sådan, at man har skullet have godkendelse for at stille telt op til brug af over 150 personer. Tilladelsen har man søgt hos de lokale beredskabschefer. Tidligere har kun telte, der skulle være opstillet i en periode på seks-otte uger, skullet være byggesagsbehandlet.

De nye regler er indført efter de seneste uheld med telte, der er brast sammen.

Foreningen for Danske Festudlejere ser med stor alvor på sikkerheden, og har ifølge næstformanden, nordjyske Heine Pedersen, forsøgt at få lavet regler og krav til sikkerheden omkring teltopstilling.

- Vi er ikke blevet taget seriøst, men har fået stillet i udsigt, at der politisk arbejdes med en forenkling af reglerne, men det her er ikke ligefrem en forenkling, mener Heine Pedersen, som forudser, at store kommunale udfordringer.

- Kommunerne har ingen forudsætninger for at lave en ens bedømmelse af sikkerheden. Så det er kun gæt, kommunerne kan godkende efter, vurderer næstformanden i Foreningen af Danske Festudlejere.