Tidligere AaB-direktør med opråb: - Forbyd spilreklamer
Se interviewet med Lynge Jakobsen her.
Tidligere direktør for AaB, Lynge Jakobsen, smider nu handskerne og går direkte i kamp mod de mange reklamer for onlinespil, som især dukker op på tv i forbindelse med fodboldtransmissioner.
Lynge Jakobsen har altid været stærkt imod reklamer for online spil - og nu tager han altså bladet fra munden.
Jeg bliver både gal og ked af det og skideirriteret over, at være i et samfund, hvor vi i så mange år har accepteret, at så mange skæbner ødelægger deres live ved at spille.
siger Lynge Jakobsen, tidligere direktør i AaB
Baggrunden er en ny undersøgelse fra Spillemyndigheden under Skatteministeriet har for nylig slået fast, at antallet af danskere, der har problemer med at styre deres lyst til at spille om penge er forddoblet de seneste fem år.
Det betyder at op imod 500.000 danskere er ramt i højere eller mindre grad.
- Gennem mit lange liv, som først chef i Socialforvaltningen i Aalborg Kommune, og derefter som direktør i en fodboldklub har jeg mødt så mennesker, der er kommet galt afsted ved at spille. Jeg bliver både gal og ked af det og skideirriteret over, at være i et samfund, hvor vi i så mange år har accepteret, at så mange skæbner ødelægger deres live ved at spille, siger Lynge Jakobsen.
- Hvor er moralen?
Reklamerne for spil fylder mere og mere på TV. TV-rettighederne bliver dyrere og dyrere, og spillernes løninger bare stiger og stiger, men nu synes Lynge Jakobsen altså, at prisen er blevet for høj:
- Der er en grund til, at der bliver flere og flere reklamer for spil – det er fordi der er flere og flere penge i det, men jeg tænker: Hvor er moralen henne? Hvorfor kan man ikke sige nej til penge, som i mit univers faktisk lugter en lille smule, fordi man ved at der ligger lig i lasten, siger Lynge Jakobsen.
Se interviewet med Thomas Bælum her:
Lønninger afhængige af reklamer
Den tidligere AaB-direktør har i årevis holdt sin kritik af spilereklamerne på de indre linjer, af loyalitet med sin position i sin egen fodboldklub. Det er da heller ikke specielt AaB, men hele fodboldtoppens afhængighed af spilleindustrien han langer ud efter. AaB's direktør Thomas Bælum erkender, at klubber også har et ansvar:
- Vi skal selvfølgelig tænke os om, hvordan markedsføringen foregår af spilleindustrien, men betting og gambling har altid været en del af sportens verden, og det vil det nok også være i fremtiden. Indtægterne fra spil er blevet en stor del af superligaklubbernes forretningensgrundlag, via tv-rettighederne, som er betalt af reklamer.
- Uden de penge ville vi ikke kunne betale de lønninger, som spillerne gerne vil have – og så vil de bare søge andre steder hen. Det vil skade dansk fodbold i forhold til de ligaer vi ellers konkurrerer med, siger Thomas Bælum.
Ifølge Thomas Bælum er det en politisk beslutning, hvordan spilreklamer skal reguleres. I England har flere klubber allerede fjernet spilreklamer fra deres trøjer, og ifølge rygterne er et decideret forbud på vej.
Politiker: - Der skal ske noget
Det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), er lige som Lynge Jakobsen foruroliget over, at antallet af spilleramte danskere er fordoblet de seneste fem år:
- Det er er vantittigt system, hvor vi har meget få vindere og rigtig mange tabere. Det er godt, at Lynge kommer med forslaget, som jeg selvfølgelig vil bringe videre til skatteminister Jeppe Bruus, som er ansvarlig på dette område. Så må regeringen se om de kan finde et flertal for at forbyde de her spilreklamer, fordi noget skal der ske. Alt for mange er blevet afhængige af spil, siger Bjarne Laustsen.
Ifølge Lynge Jakobsen har både superligaklubberne, tv-stationerne og især politikerne en pligt til at handle nu:
- Jeg har ikke oplevet nogen andre sygdomme i nyere tid i Danmark, som der er taget så lidt action på, og hvor konsekvenserne har været så sønderlemmende voldsomme for mange familier. Jeg fatter ikke vi vil finde os i det, siger Lynge Jakobsen.