Til borgmestre: Sørg for værdig bemanding på plejehjem
Foto: TV2/Nord
Alzheimerforeningen opfordrer borgmestre til at bruge regeringens ”værdighedsmilliard” på at ansætte mere personale på plejehjem.
Nytårsaften forsvandt en 69-årig demenspatient fra et plejehjem i Nordsjælland. I timevis gik han alene rundt i regnen uden overtøj. Heldigvis fandt politiet ham i tide og kunne sent om aftenen bringe ham i tilbage i sikkerhed på plejehjemmet. Så heldig var den 72 årige demenspatient, der Juleaftensdag forsvandt i Nordjylland, ikke. Han forvildede sig bort fra sit plejehjem i Frederikshavn, og på trods af massiv eftersøgning med hjælp fra hjemmeværnet, helikoptere og politi, blev han først fundet dagen efter, druknet i det iskolde vand i byens havn.
-Vi kender ikke de nøjagtige omstændigheder bag disse to ulykkelige hændelser, og vi ved ikke, hvorfor de to demenspatienter forsvandt fra plejehjemmene. Men vi ved, at der ofte er alt for lidt personale til stede på danske plejehjem - især om aftenen, i weekender og på helligdage, fortæller direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Han henviser til, at hver anden kommune, ifølge en rundspørge foretaget af TV2 Nyhederne, i 2016 vil få færre ansatte per plejehjemsbeboer end i 2015.
Alzheimerforeningen har derfor sendt et nytårsbrev til samtlige 98 borgmestre i Danmark med en skarp opfordring til at opprioritere bemandingen på plejehjemmene.
-På finansloven for 2016 er der afsat en milliard kroner ekstra til kommunernes indsats på ældreområdet. Pengene er dog betinget af, at byrådet inden 1. juli 2016 vedtager en værdighedspolitik for ældreområdet. Vi foreslår, at kommunerne bruger deres andel af ”værdighedsmilliarden” til at ansætte mere personale på plejehjemmene, siger Nis Peter Nissen, der frygter, at værdighedspolitikken bliver værdiløs, hvis ikke der er tilstrækkeligt personale til at føre den ud i virkeligheden. Det gælder især på plejehjem, hvor 60-80 procent af beboerne lider af en svær demenssygdom.
-Vi ved at tiden er knap for kommunerne, hvis de inden 1. juli skal vedtage en værdighedspolitik for ældreplejen. Derfor giver vi dem et par konkrete bud på, hvad der kan stå i en værdig værdighedspolitik – blandt andet med inspiration fra den svenske kvalitetsstandard for plejehjem, forklarer Nis Peter Nissen.
Den svenske kvalitetsstandard er udarbejdet i samarbejde med kommuner, fagbevægelse, private leverandører, socialstyrelsen samt Alzheimerforeningens svenske søsterorganisation Demensforbundet.