Til kamp mod tabuer
Vold, psykisk sygdom og alkoholmisbrug i hjemmet kan være rigtig svært for børn og unge at tale om. Derfor sætter en ny kampagne nu fokus på at bryde tabuerne, og turde stå frem med sine problemer - også selvom det kan være svært, når man kun er et barn.
Nordjyske elever opfordres til åbenhed og dialog i forbindelse med svigt i hjemmet.
Vold, psykisk sygdom og alkoholmisbrug i hjemmet kan være rigtig svært for børn og unge at tale om. Derfor sætter en ny kampagne nu fokus på at bryde tabuerne og turde stå frem med sine problemer - også selvom det kan være svært, når man kun er et barn.
Red Barnet og Mica Productions er i denne uge på rundtur i Nordjylland med deres "Sig det, som det er"-kampagne. Og selvom det er et ungt publikum (6. til 10. klasse), er det ifølge holdet bag projektet vigtigt, de unge mennesker finder ud af, at de kan gøre noget.
- Mange af de børn, der lever med de her problemer, bliver meget hurtigt voksne, fordi de skal tage meget ansvar i hverdagen, så hvis man kan hjælpe dem til at tage ansvar til at sige fra, så de kan få lov til at være børn igen, så er det et rigtig godt skridt, siger Jesper Jarl Becker, der er projektleder ved Mica Productions.
Udover tre kortfilm med temaerne vold, psykisk sygdom og alkoholmisbrug består kampagnen også i oplæg fra personer, der selv har oplevet svigt i deres barndom. En af dem er Eva Stokholm, der selv mistede sin mor til alkohollen, og siden selv blev misbruger.
- Det var så tabubelagt, og jeg havde simpelthen ikke ordene til at sige, hvad der egentlig skete. Jeg vil jo ønske, at jeg havde gjort nogen opmærksom på det her som barn, så min mor ikke var død af det, og så hun havde fået noget hjælp, siger Eva Stokholm.
Red Barnet anslår, at omkring 122.000 børn vokser op i familier med alkoholmisbrug.