Foto: TV2/Nord

Tobaksmillioner lugter

Millioner af kroner ruller hvert år fra Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse til forskere. Alene Aalborg Sygehus modtager omkring to millioner kroner om året fra Hjerteforeningen til forskellige projekter. Men pengestrømmen er kommet i fare.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Begge foreninger har gjort det klart, at de ikke vil støtte forskere, der også modtager penge fra tobaksindustrien - og i den kategori regner de begge Det Obelske Familiefond, som yder mange millioner kroner til forskning, ikke mindst på Aalborg Sygehus og Aalborg Universitet.

For nylig modtog en forsker på sygehuset et afslag fra Hjerteforeningen, hvor netop støtten fra Obel blev fremhævet. Kræftens Bekæmpelse har vedtaget et sæt etiske retningslinjer, hvor samme linje bliver understreget.

Afslaget både ærgrer og undrer Lars Hvilsted Rasmussen, der er forskningschef på Aalborg Sygehus:

- Jeg har ikke været ude for det før. Det er naturligvis Hjerteforeningens suveræne afgørelse, men jeg synes, at det er helt uden problemer at modtage penge fra Det Obelske Familiefond til videnskabelige formål.

Fonden er topprofessionel. Egon Toft, leder af de sundhedsfaglige uddannelser på Aalborg Universitet, mener, at de to foreningers politik især rammer Nordjylland, fordi Obel traditionelt har støttet massivt på netop sygehus og universitet i Aalborg:

- Det må de have været klar over, da de tog beslutningen, siger han til NORDJYSKE.

Hos Hjerteforeningen opfatter forskningschef Gorm B. Jensen beslutningen som helt naturlig:

- Vi har altid argumenteret mod tobak, og forestillingen om at fælles projekter med tobaksindustrien ligger os fjernt. Men vi burde have meldt vores holdning til samarbejde kraftigere ud.