Den lukkede Haubro Skole står dyr og tom tilbage. Foto: Lone Vad Dam

Tomme bygninger dræner kassen

To tredjedele af de nordjyske kommuner har tomme bygninger til at stå efter flere sparerunder.  Det koster i flere kommuner op mod to millioner kroner om året.

Listen over tomme kommunale bygninger i Vesthimmerland Kommune tæller lige nu 10 ejendomme. Efter skolelukninger ved sommerferien er der føjet tre større bygninger til listen. Borgmester Knud Kristensen vurderer, at kommunen bruger mellem halvanden og to millioner kroner på let vedligehold og varme i de tomme bygninger.
 
- Det har vi simpelthen ikke råd til. Så nu skal vi sætte alt ind på at sælge de tomme bygninger, siger Knud Kristensen (Kons.), borgmester, Vesthimmerland Kommune.
 
Men det kan vise sig at være sværere end som så. I flere kommuner har de gamle bygninger stået ubenyttet hen i årevis, og det sætter sit præg på landsbysamfundene.

- Der sker et eller andet, når noget pludselig står tomt. Pludselig går beboerne ned i kadence og gør mindre ved deres egne huse, og så går det hurtigt ned ad bakke, siger Aase Hansen, som er formand for Landsbyudvalget i Vesthimmerland Kommune.
 
Kommunerne sælger selv deres ejendomme, men en lokal ejendomsmægler i Aars spår ikke kommunen mange chancer for at komme af med de tomme ejendomme ved et salg.

- Man kan simpelthen ikke rigtig bruge dem til noget. De er i for dårlig stand, og det kan bedre betale sig at bygge nyt end at bygge om. Samtidig er det meget svært at trække erhvervsdrivende ud på landet, hvor bygningerne ofte ligger, siger indehaver af EDC Danebo Aars, Johnny Svendsen.
 
I Vesthimmerland Kommune er borgmesteren godt klar over, at det kan blive svært at sælge gamle skoler og plejehjem.

- Hvis ikke vi kan sælge dem, så må vi fjerne dem på anden måde. Nedrivning kommer helt sikkert på tale i nogle af sagerne, men nu prøver vi først at sælge, siger borgmester Knud Kristensen.
 
Kommunerne har allerede revet ned rundt om. Dertil har de fået støtte af den tidligere regerings nedrivningspulje, og nu venter kommunerne på, at den nye minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen melder ud, hvad han vil.
 
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra minister for By, Bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (Soc.dem.)