LIGE NU:

Total opgiver jagten på skifergas: -Kæmpe sejr for miljøet, siger Greenpeace

Energiselskabet Total og Nordsøfonden opgiver indtil videre at udvinde skifergas i Nordjylland og har afleveret sin licens tilbage til Energistyrelsen.

De nuværende priser på gas er for lave til, at det kan betale sig at udvinde skifergas i Nordjylland. Derfor har Total og Nordsøfonden indleveret sin licens til at udforske den nordjyske undergrund tilbage til Energistyrelsen. 

- Vi har tirsdag afleveret vores licens til myndighederne, og vi laver ikke flere boringer, med mindre Total eller andre kan se noget perspektiv i det, fortæller den netop afgåede direktør i Nordsøfonden, Peter Helmer Steen. 

Indleveringen af licensen får Greenpeace til at juble. 

- Totals exit fra Danmark er godt nyt for klimaet, miljøet, grundvandet og folkesundheden, siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace.

- Nu er der ingen undskyldninger længere for ikke at lukke Danmarks dør helt for licenser til skifergas, der sviner klimaet som kul og aldrig kan blive en grøn løsning. Den eneste ansvarlige vej frem er nu, at regeringen eller et flertal i Folketinget vedtager et stop for skifergas, som flere andre lande og stater har gjort. De flotte ord i klimaaftalen i Paris skal omsættes til handling, og det kan kun gøres ved at lade et fossilt brændstof som skifergas forblive i undergrunden. Da mindst 80 procent af de allerede påviste fossile reserver skal forblive i jorden, så er det klimamæssigt helt uacceptabelt at jage nye reserver, siger Tarjei Haaland.

Vi fortæller mere om de afsluttede skifergasboringer i vores udsendelse i aften klokken 19.30.