Trænerens totale triumf
AaB's mestertræner Erik Hamrén får store roser for sin mandskabsbehandling og evne til at finde den rigtige taktik. Nu skal han genrejse Rosenborg.
Vi skriver juli 2007. Scenen er Hornevej i Aalborg-forstaden Øster Uttrup, og på AaB's solbeskinnede træningsanlæg instruerer træner Erik Hamrén sine spillere under formiddagstræningen.
Humøret er højt, som det altid synes at være på Hornevej. Men da Erik Hamrén efter træningen byder inden for på sit kontor til en snak om den nært forestående sæson, krakelerer idyllen en smule.
Træneren siger det ikke direkte, men han er frustreret over afgangen af nøglespillerne Jimmy Nielsen, Rasmus Würtz og Fredrik Winsnes.
- Lige nu mener jeg ikke, at vi kan have en realistisk
målsætning om at være med i top fire. Klubbens ambition er at være et top fire hold år efter år, men lige nu finder jeg det ikke realistisk, siger han.
Vi skruer tiden 10 måneder frem til den 15. maj 2008. Vi er nu på Energi Nord Arena i Aalborg, hvor 13.647 tilskuere på det udsolgte stadion hylder AaB for klubbens første DM-guld i ni år.
Erik Hamrén er ét stort smil og får uddelt mange omfavnelser og håndtryk. Tydeligt glad over at få den perfekte afsked med AaB.
- Det er fantastisk at stoppe efter fire et halvt år med de spillere, med supporterne og med byen Aalborg. Vi har været meget stabile, og man skal også huske, at vi var gode i Europa i efteråret, og alligevel fik vi mange point i ligaen. Og her i foråret har vi fået flest point af alle hold. Jeg er meget lykkelig og meget stolt, siger en cigarrygende Erik Hamrén efter 2-0-triumfen mod Brøndby.
Men hvad er det, han kan, den svenske mestermager? Hvordan kunne en sæson, der begyndte med usikkerhed om truppens sammensætning og blot fem point i seks kampe, ende som en moderne udgave af H.C. Andersens eventyr, Den Grimme Ælling?
- Han har været rigtig god til at ændre taktik fra kamp til
kamp, hvilket vi også så i Uefa Cuppen i efteråret.
Nogle ser det som en svaghed, jeg mener, at det er en styrke, siger TV2 Sports ekspertkommentator og tidligere SAS Liga-træner, Poul Hansen.
Han er ikke mindst imponeret over, hvordan Erik Hamrén fik omstillet AaB-holdet i vinterpausen efter salget af den hovedstødsstærke Rade Prica. I efteråret var AaB's spil meget lagt an på at spille bolden op til den nærkampstærke svensker, men han blev i foråret afløst af en helt anden spillertype, Lars Nilsson.
- De gik fra én måde at spille på til en anden, og jeg var blandt dem, som ikke troede på, at de kunne blive mestre. Men de har været gode til at skubbe deres backer frem, midtbanespillerne er kommet godt med, så de har mange med i feltet, og Jeppe Curth er trådt frem som en rigtig målscorer, siger Poul Hansen.
Han har også store roser til Erik Hamréns personlighed og evne til at samle mange omkring sig. En ikke uvæsentlig ting i fodboldverdenen, når det går dårligt, og de perioder har også været til stede gennem Erik Hamréns trænervirke i Aalborg.
I AaB har holdet være stjernen i denne sæson, hvor stabilitet og sammenhold har overskygget enkeltmandspræstationer. Erik Hamréns assistent gennem hele AaB-tiden, Allan Kuhn, havde som
spiller også svenskeren som træner i Örgryte, og Kuhn er ikke i tvivl om, hvad Hamrén kan.
- Erik er en af få blandt de mange trænere, jeg har haft, der har respekt fra alle, og ingen synes, at han er en stor idiot.
Det er meget sjældent, at man kan det som cheftræner, men selv de spillere, der spiller på andetholdet, kan godt lide ham. De
synes, at han er en fantastisk flink fyr, og samtidig
respekterer de ham, vurderer Allan Kuhn, som også roser Hamrén
for at have skabt en vinderkultur i AaB.
Intet har været overladt til tilfældighederne, hvad angår
kost, hvile og styrketræning.
Når AaB har fået DM-pokalen overrakt den 24. maj efter
hjemmekampen mod OB, går turen til Norge. Her skal Erik Hamrén forsøge at genrejse Nordens største fodboldklub gennem de
seneste 15 år, Rosenborg.
/ritzau/