Foto: Daniel Mikkelsen

Træskibe til træf i Løgstør

Løgstør lægger i disse dage navn og havn til den store maritime festival. Festivalen har fundet sted weekenden over, og i dag ankommer over 60 store træskibe til byen. Skibene sejler af sted i morgen, hvor en stor kapsejlads, Limfjorden rundt, løber af stablen.

Det 110 år gamle skib Den Store Bjørn er et af de skibe, der tirsdag lægger deltager i den store kapsejlads Limfjorden Rundt. Skibet er et gammelt fyrskib, som nu fungerer som skoleskib. Og netop det at være et skoleskib giver en ekstra dimension til det at sejle.

- Det gør jo, at vi også har en anden funktion. Vi har nogle elever, der skal lære livet at kende, siger Nils Enevoldsen, der er skipper på Den Store Bjørn.

Den store bjørn er et af 60 store skibe, der i løbet af mandagen lægger til havn. Det hele bliver arrangeret af Limfjordsmuseet.

- Det, vi gerne vil, er at fortælle historien om de her skibe og også fortælle historien om, at det nogle gange er både svært og dyrt at bevare de her store træskibe. Og hvis ikke sådan nogle som dem fra Den Store Bjørn gjorde det, så var der ingen, der gjorde det, og så var det nok noget, vi ville miste meget meget hurtigt, siger Museumsdirektør Anders Bloksgaard til TV2/Nord.

At de mange skibe kommer til byen, giver ifølge museumsdirektøren en stor fordel for Løgstør.

- Der er der ingen tivivl om. Det er et kæmpe løft. Forretningerne har kronede dage, havnen er fuld af folk, museet er fuld af folk, og for borgerne er det en fantastisk scene at gå rundt i, siger han.

På trods af titlen som skoleskib, mener Niels Enevoldsen stadig, at den store Bjørn har en chance kapsejladsen.

- Jeg forventer, vi vinder, og så forventer jeg, at det bliver skægt. Og så får vi testet, om vi kan det, vi har trænet til, siger han.

Flere både kommer til Løgstør. Tirsdag sejler de til Thisted i første etape af Limfjorden Rundt, inden det hele slutter i Skive på lørdag. Det er 24. gang, Limfjorden Rundt sejles.