En historisk rolig sommer, melder Trygfonden nu, hvor livredderne har pakket sammen for i år. Men i Nordjylland har niveauet for aktioner været det samme som sidste år. Foto: Trygfonden

Tre liv reddet på nordjyske strande i 2016

Livredderne på de nordjyske strande måtte i vandet lige så mange gange i år som sidste år. Men på landsplan var 2016 en stille sommer.

På landsplan ser det ud til, at danskerne er blevet  bedre til at tage sig i agt for og respektere vandet, når de sommerkåde kaster sig ud i bølgerne. I hvert falder melder TrygFonden, at deres livreddere på de danske strande har haft en historisk rolig sommer med kun 13 livreddende aktioner i år.

Men i Nordjylland, hvor livredderne også i sidste weekend lukkede de rød-hvide tårne ned for denne sæson, har sommeren været akkurat lige så travl som sidste år, viser tallene.

I 2016 måtte de nordjyske livreddere ud i tre livreddende aktioner, 177 førstehjælpsaktioner og 330 forebyggende indsatser. De livreddende aktioner blev udført i Løkken, på Palmestranden i Frederikshavn og på stranden ved Tversted.

Ser man på tallene for 2015, fordeler de sig således: Tre livreddende aktioner, 177 førstehjælpsaktioner og 307 forebyggende indsatser.

Der er altså ikke det store udsving i livreddernes indsats på de seks strande i Nordjylland, hvor de er til stede i sommersæsonerne.

Samtidig udfører livredderne det, man kalder oplysende indsatser, hvor livredderne taler med strangæsterne om de lokale forhold på stranden, og hvad man skal være særligt opmærksom på. I alt er antallet af aktioner og indsatser faldet fra cirka 60.000 sidste år til cirka 44.000 i år, og der har været 14 færre livreddende aktioner.

- Vi har haft rekord få livreddende aktioner i år, og det skyldes selvfølgelig, at der har været færre badegæster på grund af vejret, men vi håber også, at vores oplysende arbejde gennem de sidste mange år har givet danskerne en bevidsthed om badesikkerhed. En af livreddernes vigtigste opgaver er netop at oplyse badegæsterne om, hvordan de passer på sig selv og hinanden i vandet, og det har der været ekstra god tid til i år, siger René Højer, programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

Han håber, at danskerne vil huske baderådene og passe på, nu hvor livredderne de fleste steder i landet har pakket sammen og forladt strandene for sæsonen.

- Når vejret bliver lunt i sensommeren, er der mange, der spørger os, om vi ikke kan holde åbent lidt længere, men de fleste af vores livreddere skal jo tilbage til deres studie eller almindelige arbejde, efter at de har brugt sommerferien på at passe på badegæsterne på de danske strande, siger René Højer. 

Trygfonden har haft livreddere på de danske strande og fortalt om badesikkerhed siden 1998.