Tre selskaber udpeget til at bygge havvindmøller
Foto: TV2 Nord
Vindmøller i havet ud for Sæby rykker muligvis tættere på. Energistyrelsen har prækvalificeret tre firmaer til opgaven med at bygge op til 350 MW havvindmøller i det kystnære udbud.
Hvis Energistyrelsens planer bliver gennemført, kan nordjyderne om fem år skifte udsigten til Læsø ud med en vindmøllepark, hvor 240 meter høje møller skal levere strøm til el-nettet.
Processen med at placere møllerne i de seks udpegede områder er i gang, og nu er tre firmaer prækvalificerede til at byde på opførelsesopgaven, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
Udbuddet af kystnære havvindmøller er en del af energiaftalen fra 2012, og parkerne skal stå færdige i 2020.
Energistyrelsen modtog fem ansøgninger, hvoraf tre bydere - Wpd HOFOR Danish Offshore Consortium, European Energy Nearshore Consortium og Vattenfall Vindkraft A/S - er blevet godkendt til at deltage i de kommende udbudsforhandlinger.
Det har været et krav fra Energistyrelsens side, at byderne kan okumentere, at de lever op til visse tekniske og finansielle krav til at deltage i udbuddet om at bygge havvindmølleparkerne, så projekterne gennemføres til tiden og i rette kvalitet.
Da de kommende kystnære havvindmølleparker er af en mindre størrelse end Horns Rev 3 havvindmøllepark, er kravene på nogle områder sænket for dermed at tiltrække nye bydere til havvindmøllemarkedet.
Energistyrelsens mål har været at fremme konkurrencen både ved dette udbud og ved fremtidige udbud af havvind. Det kan lede til mere omkostningseffektive priser til gavn for de danske elforbrugere.
Det er Energistyrelsens vurdering, at denne strategi har bidraget til, at to af de tre prækvalificerede bydere er nytilkomne i de danske havvindmølleudbud.
Udbuddet af kystnære havvindmøller er på 350 MW i alt, og der er seks områder fordelt i de danske farvande, der konkurrerer om parkerne: Vesterhav Nord, Vesterhav Syd, Sæby, Sejerø Bugt, Smålandsfarvandet og Bornholm.
Der må maksimalt være 200 MW i hvert område, undtagen på Bornholm, hvor der maksimalt må være 50 MW. Dermed ventes kun nogle af områderne at blive udnyttet.
Hvilke områder, der vil blive udbygget, afgøres med afslutningen af udbuddet i foråret 2016.