LIGE NU:

TrygFonden advarer: Det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr

De kommende dage er der risiko for tordenvejr i Nordjylland og det betyder, at en dukkert ved kysten kan være forbundet med livsfare.

De nordjyske strande har været velbesøgt de seneste dage, hvor sommervejret for alvor har gjort sit indtog.

Temperaturer pænt over de 20 grader ser ud til at fortsætte, men solen fra den skyfri himmel risikerer de kommende dage at blive afløst af regn og torden.

Skulle man være i vandet, når tordenvejret rammer, så er det om at komme væk, lyder det fra TrygFonden.

- Det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr. Ikke fordi lyn slår hyppigere ned i vand end på land, men fordi badevandet indeholder salte og mineraler, der bliver strømledende, når lynet slår ned. Et kraftigt lyn kan derfor slå en person ihjel, selvom det slår ned i vandet 100 meter væk, siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Indendøre er sikrest

Generelt er det sikrest at opholde sig indendørs, når der er tordenvejr. Men hvis det ikke er en mulighed har Michael Iwersen nogle gode råd.

- Er du på stranden uden mulighed for at søge indendørs eller ind i en bil, er det bedste, du kan gøre, at sætte dig på hug på jorden og krumme dig helt sammen, så du får en så lille kropsoverflade som muligt. Lyn slår gerne ned i træer og andre ting, der rager op i luften, og derfor skal man aldrig søge ly sådanne steder. Er du ude på vandet i en sejlbåd, bør du også søge ly i kahytten og holde dig så langt væk fra masten som muligt, siger Michael Iwersen.

Når det er farligt at bade, hejser livredderne det røde flag i stedet for det rød/gule, der angiver, at det er sikkert at bade.

- Hvis vejret pludselig skifter og ændrer forholdene på stranden, vil livredderne altid advare badegæsterne. Det gælder naturligvis også i tordenvejr, hvor det røde flag gerne skal få alle til at forlade vandet. Vi opfordrer til, at man respekterer og altid følger livreddernes anbefalinger, og er man i tvivl om noget, kan man også altid spørge os til råds, siger Michael Iwersen.