LIGE NU:

Tusindvis af nordjyder har diabetes – men de ved det ikke

Diabetesforeningen skønner, at 37.388 nordjyder er på vej til at udvikle diabetes.

Det kan være rigtig farligt at have type 2-diabetes uden at vide det. Alligevel vurderer Diabetesforeningen, at 7.478 nordjyder ikke aner, at de er ramt af sygdommen, mens 37.388 nordjyder er på vej til at udvikle type 2-diabetes.

Diabetes kan nemlig være svær at opdage, fordi sygdommen udvikler sig langsomt. Men får den lov til at forblive ubehandlet, kan følgesygdomme som blindhed, blodpropper og nyresvigt dukke op, ligesom fodsår kan betyde, at man skal have amputeret foden.

- Hver tredje person, der får diagnosen, har forinden udviklet en alvorlig følgesygdom, fordi de har gået alt for længe med ubehandlet type 2-diabetes, siger Diabetesforeningens administrerende direktør, Henrik Nedergaard.

Der bliver hel tiden flere diabetikere. Alene i løbet af de sidste ti år er antallet af type 2-diabetikere fordoblet. I hele landet vurderer Diabetesforeningen, at 60.000 danskere er ramt uden at vide det.

- Det er alvorligt, for uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig, siger Henrik Nedergaard.

Symptomer på diabetes er træthed, øget tørst, hyppig vandladning og dårlig sårheling.

Diabetes koster samfundet 31,8 milliarder kroner årligt.

På Diabetes Research Centre på Leicester University i England har en gruppe forskere udviklet en simpel test, der afslører, om man er i risikogruppen. Tag testen her.