LIGE NU:

TV: Hjørring-drenge vil erobre verden med kridtrobot: Patent og finansering er i hus

I fjerde afsnit af serien "Alt på ét bræt" møder vi Anders og Andreas fra Hjørring, der har fået patent til et produkt, der kan ende med at føre dem til en guldrandet levevej.

Det er normalt ved at spille fodbold inden for kridtstregerne, at man kan skovle millioner ind. Men måske er der også penge at hente ved at rette alt fokus ind på selve kridtstregerne. Det har to unge mænd fra Hjørring i hvert fald gjort, og de er lige nu ved at gøre en potentiel guldrandet idé til virkelighed.

- Vi er ved at udvikle verdens første selvkørende robot til opkridtning af baner, siger Anders Ulrik Sørensen.

- Der er nok mange, der har idéen, men der er bare ikke nogen, der har udført den endnu, supplerer Andreas Ydesen.

20-årige Anders og 22-årige Andreas forventer at have den færdige robot klar til salg inden for et år. Deres kridtrobot kommer til at være styret gennem et GPS-system, så man via en tablet taster fodboldbanens længde og bredde ind, og så er planen ellers, at robotten klarer resten helt selv.

Både Anders og Andreas havde begge med idéen om en automatisk kridtmaskine, før de overhovedet kendte hinanden. Det var først på handelskolen i Hjørring for få år siden, at det hele startede.

Det startede egentlig bare lidt som en leg, men under en regional iværksætterkonkurrence fik deres idé og fremlæggelse så positive tilbagemeldinger, at de pludselige kunne se en fremtid i projektet. Alt sammen mens de stadig gik i skole med hjælp fra en underviser, som tillod de unge iværksættere at lægge alt energi ind i kridtmaskinen.

Interessen for produktet skyldes ikke mindst, at Anders og Andreas for få måneder siden fik accepteret deres patentansøgning.

Siden da er interessen bare vokset for de unge nordjyders koncept, og de har allerede fået en million-stor finansieringsplan på plads gennem blandt andet en investor og Nordjysk Lånefond.

Det er hos firmaet i ingeniørfirmaet Conpleks i Struer, at robotten bliver til. Anders og Andreas har specifikt udvalgt dem, fordi de tidligere har lavet software og elektronik til noget, der minder om det, der skal bruges til kridtmaskinen.

Den helt store udfordring er, at få Anders og Andreas' maskine til opkridte banen så nøjagtigt som muligt, så den ikke afviger for meget, når den skal optegne fodboldbanerne.

Conpleks forventer at have en prototype færdig til sommerferien, og hvis alt flasker sig herefter, skulle kridtmaskinen gerne være klar til alle fodboldbaner i verden.

Snart kommer alt presset til at ligge for fødderne af Anders og Andreas. Patentet er i hus, finansieringen er på plads, og hvis alt går efter planen kan de stå med en masseproduktion af kridtrobotter om mindre end et år.

Drengene varetager fra starten selv salget i Skandinavien, Tyskland og Holland, mens de samtidig - for at det bliver håndgribeligt at angribe det internationale marked - har indgået samarbejde med en af verdens førende distributører inden for vådmaling, Linemark International, som er er førende på markedet i mere end 40 lande.

Så er spørgsmålet bare, om de to unge, uerfarne hjørringensere er i stand til at udnytte den store mulighed.