TV2/Nord på forgæves jagt efter asteroide

Amatørastronomer spottede asteroide 1,2 millioner kilometer ude i rummet. Forventningen var, at den kunne ses igen aftenen efter.

På en bakketop i Golfparken i Aalborg ligger Uraniaobservatoriet. Det er her, medlemmerne i Nordjysk Amatørastronomisk Forening, NAFA, samles, når der meldes om spændende objekter i rummet.

26. januar fik de asteroiden ved navn 2004 BL86 i kikkerten, og det var en stor oplevelse.

- Det var meget spændende, og det er uhyre sjældent, man kan se en asteroide bevæge sig ganske langsomt mellem stjernerne, fortæller en entusiastisk formand for NAFA, Jørgen Christensen, dagen efter i telefonen.

Han tilføjer, at der samme aften er generalforsamling i foreningen, og at nogle af medlemmerne helt sikkert vil forsøge at finde asteroiden igen. Og TV2/Nord er selvfølgelig velkommen.

Den indbydelse kan vi ikke sidde overhørig, og da mørket falder på, indfinder vi os i observatoriet.

Jørgen skal lige aflægge sin formandsberetning for de fremmødte medlemmer, og så allierer han sig med Poul Hansen, der er den i foreningen, der bedst kan finde rundt i den uendelige stjernehimmel.

- Nogle folk ser bare nogle prikker. Til nød kender de Karlsvognen. Jeg ser mønstre, siger Poul Hansen indledningsvis.

Så det tegner godt, men uden et aktuelt stjernekort, hvor asteroidens bane kan ses, går den ikke. Så Poul finder et opdateret kort på en hjemmeside.

- Kl. 12 universal time slutter kortet. Der er ikke mere kort, konstaterer

Poul Hansen.

Asteroiden har sagt med andre, nedslående ord bevæget sig uden for kortet. At finde den uden fixpunkter i form af andre stjerner er langt sværere end at finde den berømte nål i en høstak.

Poul Hansen slår beklagende ud med armene, og formanden konstaterer, at det i mellemtiden også er blevet overskyet.

Men tro nu ikke, at TV2/Nords reporter kom tomhændet hjem. Det blev trods alt til et fascinerende kig ind i amatørastronomernes verden.

Se med i aften i Nordjylland Live, hvor vi også får besøg af stifteren af foreningen.

Her kan du se NASAs optagelser af asteroiden


Seneste nyt

fra Nordjylland