To ud af tre lungekræftpatienter venter for længe

 To ud af tre lungekræftpatienter venter for længe

Kun tre ud af ti patienter med lungekræft bliver behandlet til tiden. Helt uholdbart siger formand for danske lungekræftlæger.

Nye behandlinger af lungekræft har betydet, at flere
lungekræftpatienter kan overleve. Men de fleste danske patienter får ikke gavn af de nye metoder, fordi de venter alt for længe på diagnose og behandling.

Kun tre ud af ti patienter med lungekræft behandles til tiden, skriver Dagens Medicin i sin onlineudgave onsdag. Den langsomme indsats mindsker patienternes chance for at overleve, siger
overlæge Torben Palshof, der er formand for de danske lungekræftlæger.

- Det er helt uholdbart. Ikke mindst set i lyset af, at stadig flere undersøgelser viser, at tiden spiller en ganske betydelig rolle for patienternes overlevelseschancer, siger Torben Palshof.

Opgørelsen stammer fra Det Nationale Indikatorprojekt, som måler kvaliteten af behandlingen. Opgørelsen viser samtidig, at der i nogle regioner endda har været direkte tilbageskridt. Det gælder bl.a. Region Midtjylland og Region Nordjylland, hvor færre blev undersøgt til tiden i 2006 end i 2005.

Lungekræft er en af de mest udbredte og mest dødelige kræftformer. Men nye behandlingsmetoder og en målrettet indsats for at få flere i behandling medførte for få år siden, at patienternes overlevelse nærmede sig en fordobling - fra fem til ti procent i live fem år efter diagnosen. Det mål må lungekræftlægerne nu opgive:

- Som det ser ud nu, ender vi med en overlevelse på syv procent, og der kommer ikke til at ske markante fremskridt for patienterne, før vi begynder at behandle dem til tiden, siger Torben Palshof til Dagens Medicin.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland