Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Udkantsdanmark straffes af lånestop

Realkreditinstitutter godkender ikke lån til huse, der koster under 500.000 kroner, og det rammer blandt andet Nordjylland.

Landets hårdt prøvede udkantsområder rammer nu ind i flere problemer. Denne gang er det et skrantende boligmarked, der i særdeleshed får konsekvenser i Udkantsdanmark.
Realkreditinstitutterne nægter nemlig som hovedregel at godkende lån til huse med en pris på 500.000 kroner eller mindre - og den slags bliver der flere og flere af især i de ydre områder af landet.
Grænsen for, hvad realkreditten vil finansiere, er med andre ord ikke blevet reguleret i takt med, at boligpriserne er faldet, skriver Politiken.

Omkring 2000 boliger er lige nu til salg for under en halv millioner kroner, og størstedelen af dem er beliggende i yderområderne.
500 af den står i Nordjylland, hvor huskøbere i stedet kan blive tvunget til at tage et dyrt banklån. Og det kan holde tilflyttere væk.
- Vi er havnet i en voldsomt selvforstærkende, ond spiral. Realkreditinstitutterne skal ikke være konger og bestemme, hvor folk kan bosætte sig, siger Hjørrings borgmester Arne Boelt (S).

Også Landdistriktsminister Carsten Hansen (S) har fokus på problemet. I øjeblikket er han ved at samle idéer til en indsats, der skal få mere gang i landdistrikterne.
- Det er meget vigtigt for regeringen at ændre situationen ved at få gang i væksten igen, også i landdistrikterne, siger Carsten Hansen til Politiken.
- Hvis det sker, kan det blive attraktivt at flytte dertil - og dermed får vi også afhjulpet problemet med, at det kan være meget svært at få realkreditfinansiering til nogle af de billigere boliger, tilføjer han.
/ritzau/