03:38

Foto: Privatfoto

1 af 2

Uheld i tågen skyldes utændte baglygter

Der var store trafikale problemer i dag på E45, og ifølge politiet skyldes uheldene baglygter, der ikke er tændt.

Kraftig tåge skabte fra morgenstunden store trafikale problemer på E45 i Nordgående retning.

Op mod 20 køretøjer var involveret i flere ulykker på motorvejene omkring Svenstrup og Støvring. En del af forklaringen på dagens mange uheld er ifølge Nordjyllands Politi, at mange bilister glemmer at tænde for baglygterne i dårligt vejr.

På grund af EU-direktiver er det lovpligtigt at bilens forlygter skal tænde, når bilen startes. Det samme gælder ikke for baglygterne, og det kan være problematisk på særligt tågede dage.

- Normalvis tænder kørelys automatisk i biler både for og bag. Men nyere modeller er der ikke kørelys bagpå. Og det har vi meldinger på at flere bilister ikke har kunnet se de forankørende, siger Bent Højgaard, vagtchef ved Nordjyllands Politi.

På grund af EU-direktiver er det lovpligtigt at bilens forlygter skal tænde, når bilen startes. Det samme gælder ikke for baglygterne, og det kan være problematisk på særligt tågede dage.

- Der er det ekstra vigtigt, at man sikrer sig, at der er lys bag på bilen også. Og de forankørende skal selvfølgelig være opmærksomme. De forankørende har ikke påkørselsret, selvom der ikke er lys på, siger Bent Højgaard.

Det er ikke første gang at problemet har været vendt. Så sent som for et år siden blev det diskuteret, om det er til fare for trafikken, hvis der ikke er lys i baglygterne.

- Det er jo problematisk at bilerne kører ud i lygtetændingsstiden uden baglygter på. Det er jo EU-lovgivning, men rent trafiksikkerhedsmæssigt så er det et problem, siger Claus Kjær-Pedersen, Politikommisær ved Nordjyllands Politi.

Det kan give en bøde at køre uden lys i lygterne, når forholdende ellers kræver det. Udover det kan politiet ikke gøre det helt store.

- Vi kan selvfølgelig opfordre til, at man sikrer sig at tænde lyset bag på bilen og tænde specielle tågelygter når forholdende er som i dag. For nu har vi haft adskillige uheld i dag og flere vi måske ikke kender til af samme årsag, siger Bent Højgaard, vagtchef ved Nordjyllands Politi.