Ulige moms koster udenlandske gæster

De nordjyske hoteller som Skaga Hotel i Hirtshals lider under, at konkurrenterne i nabolandene har lavere moms. Foto: Arkiv

Store forskelle på momsen i Danmark og i vores nabolande er årsag til at færre og færre udlændinge overnatter på hotel i Nordjylland. Brancheforeningen Horesta siger, at momsreglerne skævvrider konkurrencen.

Mens hotellerne i vores nabolande Norge, Sverige og Tyskland kan fejre en stigning på 19 procent i antallet af udenlandske overnatninger over de sidste ti år, så er det et helt anderledes billede, som tegner sig i Danmark. Her er antallet af udenlandske gæster faldet med knap 8 procent. Et fald som også kan mærkes i Nordjylland.

- Problemerne for os har ikke været større i de 32 år, jeg har drevet hotel i Aalborg, siger ejer og direktør af Radisson Blu Limfjord Hotel, Richard Byrdal.

I vores nabolande er momsen på hotelovernatninger sat betydeligt ned. I Tyskland betaler kunderne 7 procent moms, i Norge er det 8 procent, mens hotelejerne i Sverige skriver 12 procent moms på regningen.

- Vi har verdens højeste moms i Danmark på 25 procent, og vi kan ikke klare konkurrencen med udlandet, som det ser ud nu, siger direktør i brancheorganistionen Horesta, Katia K. Østergaard.

Politikerne på Christiansborg har flere gange vendt tommelfingeren nedad, når talen er faldet på at indføre differentieret moms i Danmark. Derfor arbejderne hotel- og restaurationsbranchen nu på at få indført såkaldt fuld momsafløftning på overnatninger og måltider for erhvervsrejsende.
 
- Som det er nu, kan virksomhederne kun få halvdelen af momsen tilbage, når medarbejderne sover og spiser på firmaets regning. Hvis overnatninger og restaurantbesøg havde samme vilkår som andre varer, ville vi stå meget stærkere i konkurrencen, siger direktør Katia K. Østergaard.
 
Indtil videre er der ikke udsigt til, at momsreglerne for hoteller og restauranter bliver ændret.

Forsiden lige nu