Ulovlig kystsikring spreder sig
Dette webklip tilhører TV2/Nord.
Ved Lønstrup har de taget sagen i egen hånd og sat halmballer op for at forhindre, at havet æder sig ind på deres grund og sommerhus.
På Lønstrup strand er der nu opstillet halmballer og sten for at dæmme op for havet, der æder sig ind på kysten.
Der er tale om ulovlig kystsikring, da beboerne i Lønstrup tidligere har søgt om at få kystsikring - endda for egen regning - men har fået afslag. Det får formande for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, Ole Ørnbøl (Soc. Dem.) op af stolen.
- Det er jo ren anarki, det er ved at udvikle sig til nu, og vi må bare tage kraftig afstand fra det her, siger Ole Ørnbøl, som opfordrer grundejerne til at gå i direkte dialog med Kystdirektoratet og sende en ny ansøgning om etablering af kystsikring. Det har grundejerne ved Lønstrup nemlig ikke gjort siden de fik afslag i 2010. Det har til gengæld grundejere ved Løkken og Nørlev, og mens Nørlev ejerne får behandlet deres sag, er der allerede grønt lys til Løkken.
At bruge halmballer som ulovlig kystsikring - og dermed også selvtægt - har man også gjort i Nørlev strand. Her er kystdirektoratet nu i dialog med grundejerne for at finde en løsning og få fastlagt om halmballerne kan blive liggende eller om de skal fjernes. Grundejerne ved Nørlev har i øvrigt indsendt en ny ansøgning om at få lov til at etablere hård kystsikring.
Halmballerne har stået på stranden siden fredag. Dagen før gav Kystdirektoratet lov til, at grundejerne ved Kongestien i Løkken kan kystsikre med hård kystsikring.
Svend Bjørnager fra Lønstrup var tilbage i 1990'erne med i en kystsikringsgruppe, der var tæt på at lykkes med at få kystsikring ved Maarup Kirke. Han opfordrer sommerhusejerne ved Lønstrup til at organisere sig på ny.
- Jeg synes, de bør etablere en kystsikringsgruppe, som vi havde dengang. Ligesom med Maarup Kirke har vi også her et område, som hører til byen, og som er i fare. Det er helt vitalt, at det område derude ikke styrter i havet, siger Svend Bjørnager.