LIGE NU:

Ulovligt fiskeri og mærkning af tun: Kom med Fiskerikontrollen på job

I serien ”Fiskerikontrollen” på TV2 Nord Salto kan du komme med på havet, når kontrollører fra Fiskeristyrelsen i Frederikshavn tager på patrulje.

Se første afsnit af ”Fiskerikontrollen” nederst i artiklen. Husk, at du altid kan se vores programmer på tv2nord.dk/tv.

- For helvede mand, hvorfor kom I i dag?

Bemærkningen falder med et nervøst grin fra en fisker, der netop er blevet taget i at fiske i en anden mands navn.

Manden bliver opdaget i Limfjorden ved Nibe, hvor han er ved at tømme en kammerats ruser, da Fiskerikontrollen kommer forbi. Man må ikke fiske i andres navn, og forseelsen udløser en bøde på 2500 kroner.

- Det er fandeme mange penge i bøde, fordi han ikke kunne i dag, siger manden til kontrollørerne og henviser til sin kammerat.

Se episoden her:

 

Det er overfiskerikontrollør Gunnar Bech Hansen og fiskerikontrollør Janek Severinsen fra Fiskerikontrollens rekreative hold, der kontrollerer fritidsfiskeren i Nibe.

- Det er desværre noget, vi render over oftere og oftere – at folk røgter redskaber i andre folks navne. Ham her var også klar over, at det ikke var lovligt. Det bliver mere og mere brugt, siger overfiskerikontrollør Gunnar Bech Hansen.

- Det er et privilegie at få lov at opleve det

Som fiskerikontrollør oplever man lidt af hvert. Man kan kontrollere alt fra fritidsfiskere til store industrifiskere – og så er der også helt specielle opgaver, som man kun kommer ud for få gange.

En af de opgaver foregår nord for Skagen, hvor DTU Aqua, SLU Aqua og WWF Verdensnaturfonden i 2017 begyndte at mærke blåfinnede tun.

Tunfiskene er tilbage i Skandinavien efter mere end 50 års fravær, og forskere skal blandt andet finde ud af hvorfor. Mærkningen er vigtig, fordi den giver uvurderlige data til forskerne.

 

Fiskerikontrollen tjekker, at alt foregår, som det skal, og at tunene ikke lider unødvendig overlast, når de bliver mærket.

Kontrollørerne kan ikke undgå at blive imponerede over de kæmpe fisk, som bliver fanget af frivillige og erfarne sportsfiskere, tagget af eksperter og efterfølgende sat ud igen.

- Det er et privilegie at få lov at opleve det. Det er en sjov opgave at være med til. Folk er glade derude og hopper og krammer, når de får tunen op. Det er en fest, siger fiskerikontrollør Janek Severinsen.

Se første afsnit af ”Fiskerikontrollen” lige her. Husk, at du altid kan se vores programmer på tv2nord.dk/tv.

I ”Fiskerikontrollen” kan du komme med på havet, når kontrollører fra Fiskeristyrelsen i Frederikshavn tager på patrulje.