LIGE NU:

Ulovligt fyrværkeri populært som aldrig før

Salget af ulovligt fyrværkeri er efterhånden så omfattende, at den danske fyrværkeribranche kan mærke det på omsætningen af legalt fyrværkeri. Lukkede facebookgrupper og udenlandske hjemmesider gør det nemt som aldrig før at få fat i ulovligt fyrværker

10-15 procent af omsætningen. Så meget anslår den danske fyrværkeribrancheforening at man i år mister til salg af ulovligt fyrværkeri.

- Der er nogen, der gerne vil have det. Der er nogen, der gerne vil sælge det. Og der er en stor fortjeneste på det, forklarer direktør for Fyrværkeribrancheforeningen, Karsten Nielsen.

Han anslår, at salget af ulovligt fyrværkeri i Danmark i år vil indbringe sælgerne et tocifret millionbeløb. For det er nemlig nemmere end nogensinde, at få fingre i ulovligt nytårskrudt. Nogle få klik på nettet – i enten en lukket facebookgruppe eller på en udenlandsk hjemmeside – er nok.

Hvad tænker du om, at folk hellere vil købe ulovligt fyrværkeri – frem for det lovlige? 

-Jeg forstår det ikke! Det er den korte udgave, konstaterer Karsten Nielsen.

For der er efterhånden talrige eksempler på, hvad ulovligt fyrværkeri kan forårsage. Det var for eksempel affyring af ulovlige krysantemumbomber, der nytårsaften 2014 endte med at koste tre mænd livet ved to fyrværkeriulykker i Himmerland. Men til trods for den stigende interesse for ulovligt fyrværkeri, er det begrænset hvad Nordjyllands Politi kan gøre.

-De grupper, man har rundt omkring på de sociale medier, hvor man handler både narkotika og fyrværkeri, er meget flygtige, forklarer Poul Severinsen, vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi.

Derfor er politiet særdeles afhængige af tip fra borgerne. Det var for eksempel et tip, der førte til, at Nordjyllands Politi i december 2015 kunne beslaglægge over et halvt ton ulovligt fyrværkeri på en ejendom ved Vadum. I den forbindelse blev en 60-årig mand anholdt og sigtet.

Poul Severinsen understreger dog, at myndighederne gør hvad de kan for at komme ulovligt fyrværkeri til livs og opsnappe ulovlige forsendelser, men medgiver dog, at der er plads til forbedringer.

-Med alt det, der ryger ind over grænserne, er risikoen relativt lille, siger han.

Det er ligeledes ulovligt for privatpersoner, at indføre enhver form for nytårskrudt til Danmark fra udlandet.