Ung mand: Blev gennemtævet på Solhaven

Ifølge en tidligere anbragt på institutionen Solhaven blev han overfaldet og gennemtæsket af to ansatte.

Trods gennembankning foretaget af to af de ansatte på det socialpædagogiske opholdssted Solhaven måtte den 16-årige JFF, der var anbragt på stedet, hverken komme på sygehuset eller få lov at anmelde episoden til politiet.

Sådan lyder hans forklaring i Retten i Aalborg.

Her står 12 tidligere ansatte inklusive forstanderen for Solhaven tiltalt for 75 tilfælde af vold, trusler og mishandling - oftest i form af spark, slag og kvælertag på i alt 21 anbragte børn og unge på Solhaven i Farsø i Nordjylland.

- Jeg mistede bevidstheden to gange undervejs.

- Bagefter har jeg flækket begge øjenbryn, overbenet på næsen, læben. Jeg har en stor rød plamage på hovedet og svært ved at trække vejret, siger JFF om en af situationerne fra anklageskriftet, hvor to mandlige ansatte efter hans udsagn angreb ham på hans værelse.

Forinden havde de to ansatte uden hans tilstedeværelse ransaget hans værelse med en mistanke om, at han havde hash liggende.

I vrede over at finde sit værelse gennemrodet og få ting ødelagt, ringede JFF og truede de to medarbejdere med, at de var færdige, når han så dem igen.

De to medarbejdere vendte imidlertid straks tilbage, og her løber historien i to vidt forskellige retninger.

For ifølge JFF så røg døren til hans værelse op, mens han var ved at rydde op, og den ene af medarbejderne hamrede hans hoved ind i et skab, hvorved han gik ud som et lys.

- Det næste, jeg ser, er, at jeg ligger nede på gulvet, mens den ene af dem slår mig i ansigtet med knyttet hånd, og der bliver jeg bevidstløs igen, siger JFF i retten.

Bagefter husker han, at der bliver råbt, at han aldrig skal true nogen igen, hvorpå hans blodige trøje bliver fjernet, og pædagogerne skyller ham i badet.

Men ifølge de to ansatte var det JFF, der var helt oppe at køre, da de kom for at snakke med ham.

- Jeg har aldrig set set en knægt så vild i blikket før. Jeg er ikke i tvivl, om at han var påvirket. Han slår ud efter os, og så må vi lægge ham ned og holde ham fast begge to, til han er faldet til ro, siger den ene tiltalte medarbejder.

Ifølge JFF forlangte han bagefter at komme på sygehuset, og han ville også anmelde episoden til politiet.

Men forstander Søren Virenfeldt forhindrede ham ifølge den unge mands egen forklaring det og truede ham med, at hvis han gjorde det, så ville de finde noget på ham og give til politiet.

Da han var anbragt på Solhaven med en dom, var han ifølge eget udsagn bange for at komme i fængsel og opgav at gå videre.

Sagen kører over 40 retsdage og med dom til marts.