LIGE NU:

Ung nordjyde fik iværksætterchok

Det kan være besværligt og dyrt at starte egen forretning. En ung, nordjysk iværksætter, fik et regulært chok, da han skulle lægge 100.000 kroner på bordet, før han overhovedet kunne komme i gang med sit internetfirma.

Nicklas Østergaard er en driftig ung mand. Han har et fast job og har det seneste halve år brugt al sin fritid på at oprette en internetbutik med tøj, sko og andre varer. Men iværksætterdrømmen fik en dårlig start.

Den 24-årige nordjyde blev af betalingskortfirmaet, Nets, bedt om at lægge 100.000 kroner på bordet for at få lov til, at kunderne kan bruge betalingskort direkte på hjemmesiden.

- Min verden brød lidt sammen, for den forretning er jo min store drøm. Jeg kunne simpelthen ikke skaffe de 100.000 kroner i sikkerhed, som Nets forlangte, siger Nicklas Østergaard.

Nets har fulgt normal procedure. Andre iværksættere bliver også bedt om betale store beløb i pant. Hvis Nicklas Østergaard havde startet en tømrerforretning, var han formentlig sluppet billigere. Internetfirmaer som hans kommer nemlig under særlig kritisk lup.

- Jeg kan godt forstå, at man som iværksætter ikke lige har 100.000 stående. Beløbet kan også godt blive højere, men vi er nødt til at have sikkerhed for kortbrugerne og os selv. Og der kan være risiko for misbrug, når det drejer sig om varer på nettet, siger Søren Winge, kommunikationschef i Nets.

Nicklas Østergaard måtte til Sverige for at få en aftale med et betalingskortfirma. Men den løsning er besværlig, fordi kunderne her ikke kan betale med dankort. Det har Nets monopol på i Danmark.

- Vi har da i baghovedet, at iværksætteren ikke har andre alternativer end os, men vi er også et kommercielt foretagende, siger Nets-chefen.

Den nordjyske iværksætter synes selv, at hans firma blev bedømt for hårdt af Nets.

- Jeg har jo bevist, at mit firma er solidt. I den første tid har jeg haft en omsætning på 50.000 kroner om måneden. Det er da over al forventning, siger Nicklas Østergaard.