LIGE NU:

Jobpatruljen: - Unge arbejder under kritisable forhold uden kontrol

Nogle af de steder, hvor ungarbejdere arbejder under farlige eller ulovlige forhold, har arbejdsgiveren nægtet at lukke de frivillige fra Jobpatruljen ind. Det betyder, at de unge medarbejdere går glip af vigtig information om deres rettigheder på arbejdspladsen.

Det sker, at Jobpatruljen bliver bedt om at gå igen, når de frivillige fra fagbevægelsens sommerkampagne møder op på en arbejdsplads og spørger, om de må interviewe ungarbejderne om deres arbejdsforhold. Denne sommer er det sket fire steder i Nordjylland: Hos en café i Aalborg, en iskiosk i Mariagerfjord Kommune og to dagligvarebutikker i to forskellige byer i Frederikshavn Kommune. Det skriver Jobpatruljen i en pressemeddelelse.

Det bekymrer den nordjyske jobpatruljekoordinator, Louise Nabe-Nielsen.

- Disse steder blev vi decideret smidt ud, fordi arbejdsgiveren ikke ønskede, at deres ungarbejdere kom i kontakt med os. Og det er ærgerligt både i forhold til de ungarbejdere, det går ud over, og fremtidige ungarbejdere. Især fordi de arbejdsgivere, der lukker døren for os, ofte repræsenterer arbejdspladser, hvor vi har set gentagne sager igennem flere år, forklarer Louise Nabe-Nielsen.

Ingen mulighed for kontrol

Hun understreger, at Jobpatruljen ikke er en myndighed, men består af frivillige unge, der på vegne af HK og 3F i Nordjylland tager rundt og besøger arbejdspladser, hvor unge er ansat.

- Vi har fagbevægelsen i ryggen, og det er da også HK og 3F, vi sender de sager til, som vi kan konstatere, kræver en opfølgning, siger Louise Nabe-Nielsen.

I langt de fleste tilfælde sker der det, at fagforeningen henvender sig til den pågældende arbejdsplads, og så løses problemerne som regel ad den vej. Men der er også tilfælde, hvor Arbejdstilsynet må ind over, og i enkelte sager, hvor der er tale om decideret lovovertrædelser, ender det med, at fagforeningen indgiver en politianmeldelse. Det er sket to gange i Nordjylland denne sommer.

- De steder, der ikke vil have os ind, har vi ingen mulighed for at sikre, at der er kontrol med ungarbejdernes forhold. De unge vil jo ofte gerne interviewes af os, de vil gerne vide mere om, hvad de må og ikke må, når de er på arbejde. Det er bekymrende, at der er arbejdsgivere, der på den måde fralægger sig ansvaret for at sikre gode arbejdsforhold for de unge, siger Louise Nabe-Nielsen.

Mange sager med kritisable forhold

Jobpatruljen har i de seneste to uger været rundt i hele Nordjylland. Her har de interviewet i alt 412 ungarbejdere, og i 146 tilfælde blev sagen sendt videre til faglig opfølgning. Det er mere end en tredjedel af ungarbejderne, der oplever, at der er problemer.

107 af sagerne handler om arbejdsmiljø, typisk fordi ungarbejdere enten løfter eller skubber mere end tilladt, arbejder alene eller har for lange vagter, ikke får de pauser, de har krav på eller mangler at få instruktion i arbejde med maskiner og kemikalier.

- Indenfor vores område, HK Detail, oplever vi, at det især er hos nogle af kæderne med selvstændige købmænd, der er mange sager til faglig opfølgning. Der er en ophobning af mindre sager, men også enkelte alvorlige, siger Louise Nabe-Nielsen.

Udpluk af nordjyske sager 

 

 

 

20210412-181351-L-1920x1279we

play De stikker og stikker: 75 procent af alle nordjyder er vaccineret

strejke 1

play 53 sygeplejersker skal undværes i Brønderslev: - Det er tæt på den samlede flok

hul (1)

play Charlottes hus har hul i muren: Nu vil kommune genhuse hende

310721 Vildsundbroen

play Broklap faldt ned: Nu er fejlen fundet

20210412-181351-L-1920x1279we

play De stikker og stikker: 75 procent af alle nordjyder er vaccineret

strejke 1

play 53 sygeplejersker skal undværes i Brønderslev: - Det er tæt på den samlede flok

Til forsiden

Til forsiden