LIGE NU:

Unge er vilde med snus

Flere unge er begyndt at tage snus i stedet for at ryge cigaretter.

Engang var det kun svenskere og nordmænd der brugte snus, men nu kaster unge danskere sig også over den specielle tobak. Hos vin og tobaksforretningen Skjold Burne i Bispensgade i Aalborg mærker de en stigende interesse.

- Det ser ud til at være en trend. Faktisk sælger vi snusen til alle aldre, men det er rigtigt, at især mange unge køber den, siger Søren Skovlund, Skjold Burne Vinhandel, Aalborg.

Hvor den svenske snus er såkaldt løssnus er den populære danske snus pakket i små poser. Meningen er, at de puttes ind under over- eller underlæben, hvor de så afgiver både smag og nikotin. Og ifølge især de yngre fans er det virkelig noget der virker.

- Man bliver skør i hovedet af det. Det føles lidt ligesom man er fuld som med alkohol, og faktisk kan man også blive rimeligt dårlig af det, hvis man ikke er forberedt på virkningen, siger Nadia Mørk fra Aalborg, som har prøvet snus to gange.

TV2/Nord har talt med adskillige unge, som har prøvet at tage snus - og de fleste indrømmer blankt, at de bruger det som et mildt rusmiddel. Ifølge vin og tobakshandler Søren Skovlund spiller den stadig mere restriktive rygepolitik dog også ind.

- Man må i dag ikke engang tage en cigaret, når man står på en banegård, og så er snus eller de små tobakspastiller, som vi også sælger mange af, meget praktiske. Så kan du få stillet din lyst til tobak uden at genere andre, og skille dig af med den igen uden at stikke ild på skraldespanden.