LIGE NU:

Unge frederikshavnere flytter væk

Frem mod 2020 kommer Frederikshavn Kommune til at miste knap 2000 børn og unge og 3100 personer i den erhvervsaktive alder. Kommunens store udfordring er af sikre tilflytning og få de unge hjem.

Med foråret springer studenterne ud overalt i Nordjylland. Efter studenterkørsel og fester venter oplevelser eller videreuddannelse, og for mange nordjyske unge betyder det, at de må flytte fra hjemstavnen.

Blandt andet på Frederikshavn Gymnasium, hvor en helt uvidenskabelig undersøgelse efter håndsopræknings-metoden viste at 22 af 23 elever i 3.C har tænkt sig at flytte fra hjemkommunen, når de engang står med studenterhuen på hovedet.

- Jeg skal i den kongelige livgarde, og bagefter vil jeg gerne ind til politiet. Så jeg er nødt til at flytte til København, for det er jo det eneste sted, man kan det, siger Lasse Kjær Hoven, som går i 3.C og kommer fra Sæby.

Klassekammeraten Camilla Nordmann fra Skagen forklarer således:

- Der er ikke nok muligheder heroppe. Jeg vil gerne læse til journalist, og det kan man jo ikke heroppe, så derfor flytter jeg væk, siger hun.

Dermed blive de en del af prognosen, der siger, at Frederikshavn Kommune i perioden 2012 til 2020 bliver færre og ældre.

0-17-årige bliver der 1993 færre af, mens de erhvervsaktive 18-64-årige bliver 3100 færre. Frederikshavn Kommune er den nordjyske kommune, der mister flest i begge grupper.

Det er nu ikke så galt, at de unge flytter ud for at uddanne sig. Udfordringen er nærmere at få dem hjem igen. Og der er de to klassekammerater fra 3.C ikke helt enige.

- Jeg regner helt sikkert med at flytte hjem igen. Der er muligheder for at få job heroppe, og så er det især på grund af min familie og venner. Det er lidt lettere, når man har kontakter i forvejen, siger Lasse Kjær Hoven.

Camilla Nordmann kan ikke se sig selv vende hjem til Skagen eller Frederikshavn Kommune igen.

- Det skulle kun være på grund af familie og venner, ellers ikke. Der er ikke nok muligheder for at arbejde som journalist heroppe. Det vil jeg gerne gøre i en større by, siger hun.