Seneste nyt:

Unge i fritidsjob løfter for meget

Ungarbejdere må ikke løfte mere end 12,5 kilo, men flere steder bliver reglerne ikke overholdt. Det konkluderer fagbevægelsens jobpatrulje efter at have talt med en række nordjyske fritidsjobbere.

Er du nogensinde kommet til skade på jobbet? Løfter du mere, end du må?

Alt for mange unge under 18 år kan svare ja til, at der er problemer med deres arbejdsforhold. Derfor tager fagbevægelsens jobpatrulje endnu en gang ud på arbejdspladserne for at undersøge de unges arbejdsmiljø.

I år er der særligt fokus på, at de unge ikke løfter mere, end de må. Ifølge reglerne må de maksimalt løfte 12,5 kilo – men det oplever jobpatruljen, at flere arbejdspladser ikke overholder.

- Det er ikke meningen, at du skal føle, at du bliver fyret, bare fordi du ikke vil ødelægge din ryg. Det er meningen, at de skal have en god start på arbejdslivet, og det er det, vi prøver at tjekke op på, siger Anne Vedel Larsen, der er frivillig ved Jobpatruljen.

Anne Vedel Larsen er frivillig ved Jobpatruljen.
Anne Vedel Larsen er frivillig ved Jobpatruljen.
Foto: Jesper Lange

Løftede parasolfødder på 40 kilo

Jobpatruljen har mandag og tirsdag været på besøg på arbejdspladser i blandt andet Sæby, Hals, Dronninglund, Hjørring, Hirtshals og Aalborg. Her har de interviewet omkring 100 fritidsjobbere.

39 sager blev sendt videre til faglig opfølgning, fordi forholdene ikke var i orden.

- Indtil videre er tendensen, at sagerne handler om arbejdsmiljø – at de unge skubber eller løfter for meget. Og så er de generelt ikke ordentligt instrueret i, hvordan de undgår arbejdsskader, siger den nordjyske jobpatruljekoordinator, Louise Nabe-Nielsen.

I en virksomhed indenfor byggebranchen var der ungarbejdere, der løftede parasolfødder på mere end 40 kilo og skubbede rundt med paller med sprinklervæske på mere end 250 kilo.

Lange vagter og manglende pauser er også et problem flere steder.

- Det er i for eksempel bagerier, kiosker og isbutikker, vi er stødt på det. I en dagligvareforretning var der yderligere det problem, at den unge følte sig utryg ved berusede kunder i aftentimerne, når ungarbejderen var alene på vagt, fortæller Louise Nabe-Nielsen.

Kom med Jobpatruljen her.

Iscafe instruerer i løfteteknik

Ved Iscafeen på Torvet i Blokhus, hvor patruljen onsdag var forbi på uanmeldt besøg, er tunge løft ikke et problem, fortæller den 15-årige ungarbejder Paw Kragh.

- Jeg er opmærksom på det, og er der noget, der er for tungt, så siger jeg det, og så tager min arbejdsgiver over for mig eller skaffer en sækkevogn, siger han.

Paw Krogh arbejder i Iscafeen på Torbet i Blokhus.
Paw Krogh arbejder i Iscafeen på Torbet i Blokhus.
Foto: Jesper Lange

Han synes, at det er fint, at Jobpatruljen kommer forbi. Det samme gør hans arbejdsgiver, Rasmus Hundrup.

- Vi vil ikke have, at de unge mennesker løfter mere end de 12,5 kilo. Vi vil gerne, at de får den rigtige løfteteknik og bruger benene i stedet for ryggen – eller bruger en sækkevogn. Det bliver de instrueret i, siger indehaveren.

Arbejdsgiverne får styr på reglerne

Sidste år sendte den nordjyske Jobpatrulje 229 sager videre til faglig opfølgning eller politianmeldelse, fordi reglerne ikke blev overholdt. Sagerne blev typisk fulgt op af en henvendelse fra fagforeningen til arbejdsgiveren, og det har vist sig at være til gavn.

- Vi ser heldigvis ofte, at de steder, vi har besøgt tidligere, typisk har bedre styr på det, næste gang, vi kommer, siger Louise Nabe-Nielsen.

I alt har 20 unge frivillige i år meldt sig til Jobpatruljen, som kører rundt i Nordjylland i uge 28 og 29.

Jobpatruljens resultater i 2019