Unge ikke bange i nattelivet
Langt de fleste unge er trygge i nattelivet, og de færreste bliver udsat for vold. Generelt går de unge heller ikke med våben eller begår vold.
90% er aldrig bange
Det viser en ny undersøgelse lavet af Rådgivende Sociologer ApS i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd.
Næsten 90 % af de unge, der går i byen, siger, at de aldrig eller kun sjældent er bange.
5 % har været udsat for vold, 4 % har udøvet vold, mens 27 % har set nogen blive udsat for vold.
- Den gode nyhed er, at når de unge går i byen, er de både trygge, lovlydige og opfører sig generelt fornuftigt, siger sociolog Louise Rønnov, der har lavet undersøgelsen.
- Men selvom de unge kun i begrænset omfang selv har været direkte involveret i vold, så er der en del, der har overværet vold i nattelivet.
Slagsbrødre
Den vold, der er i nattelivet, er koncentreret omkring 2-3 % unge mænd. Det er en mindre gruppe slagsbrødre, der både er udsat for og begår mest vold, hvilket vil sige, at de er oppe og slås med hinanden. Det er typisk unge mænd, der også drikker en del og som generelt ikke er bange i nattelivet.
- De slagsbrødre, der står for det meste af den vold og utryghed, der er i nattelivet, skal mødes med en samlet indsats fra alle nattelivets deltagere, siger cand. psych. Jonas Mannov fra Det Kriminalpræventive Råd.
- Synligt politi er et eksempel, men personalet på diskotekerne kan også spille en vigtig rolle i at nedtrappe konflikter, og kommunerne kan med fordel indrette åbne og oplyste byrum, så de unge kan føle sig endnu mere trygge, både når de er i byen, og når de er på vej hjem, uddyber Jonas Mannov.
Få våben
Undersøgelsen viser også, at under 2 % af de unge har haft et våben fx peberspray eller kniv med i byen, men at 9 % overvejer at bevæbne sig.
En del af de unge, der overvejer at bevæbne sig, bevæger sig i forvejen på kanten af et voldeligt miljø. De har ikke selv været udsat for eller begået vold, men de har ofte set vold, er blevet truet med vold eller har venner, der har været udsat for vold i nattelivet. Samtidig er disse unge generelt mere frygtsomme i nattelivet.
- Den gruppe unge skal vi være særligt opmærksomme på, siger Jonas Mannov fra Det Kriminalpræventive Råd.
- Både forældre og klubmedarbejdere skal snakke med de unge om, hvordan de kan håndtere vold i nattelivet.
Hjælpe til konflikter
Hvis de unge bliver provokeret, skal de lade være med at svare igen, men bare glide af og forsøge at komme væk. De unge kan også hjælpe deres venner med at komme ud af eventuelle konflikter.
Endelig er det meget vigtigt at snakke med de unge om våben. For våben kan aldrig nedtrappe en konflikt. I værste fald kan våbnet blive brugt mod den unge selv, siger Jonas Mannov.
Unge, vold og utryghed i nattelivet
Undersøgelsen "Unge, vold og utryghed i nattelivet" er lavet af Rådgivende Sociologer ApS i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd. Undersøgelsen er finansieret af TRYG-fonden.