02:20

Antallet af humanistiske konfirmationer - altså konfirmationer udenfor et trossamfund - er steget markant de seneste otte år. Fra næste år bliver det også en mulighed i Nordjylland.

Unge kan nu vælge en humanistisk konfirmation

Fra næste år bliver det muligt for nordjyske unge at bliver konfirmeret uden for kirken. Da kan de nemlig vælge en humanistisk konfirmation.

Unge nordjyder får fra 2020 endnu en valgmulighed, når markeringen fra barn til voksen skal finde sted. De fleste vælger konfirmationen, mens nonfirmationen de senere år har vundet indpas, men til næste år kan man i Nordjylland også vælge at blive humanistisk konfirmeret. 

Hvad er en humanistisk konfirmation?

En humanistisk konfirmation er et alternativ til unge, der gerne vil markere overgangsfasen fra barndom til ungdom, men ikke ønsker at religion, skal være en del af markeringen. Det er Humanistisk Samfund, der udbyder denne form for konfirmation, hvor de unge vil modtage et kursus i livssyn og etik. Kurset afsluttes med en højtidelig ceremoni. 

 

Kilde: humanistisksamfund.dk

Se mere

Der er mange unge, der har valgt at skifte den traditionelle gang op af kirkegulvet ud med dette ikke religiøse alternativ. En af dem, der har valgt den humanistiske konfirmation er 12-årige Amanda Kragh fra Uggerby. 

- Jeg tror ikke på gud, så hvis jeg tager den kirkelige konfirmation, og siger ja til at tro på gud uden at mene det, så synes jeg, at det virker forkert, siger Amanda Kragh, der derfor i 2020 har valgt at blive humanistisk konfirmeret. 

Man har i Danmark kunne blive humanistisk konfirmeret siden 2010, hvor 11 unge valgte den vej. Siden har flere valgt at gå udenom kirken, når de skulle træde ind i ungdomslivet. I 2019 er der nemlig hele 274 unge skrevet op til en humanistisk konfirmation på landsplan. 

Det vi lægger vægt på, det er at de unge skal lære noget om deres egen identitet. De skal lære noget om tolerance og noget om etik.

Jørn Rosborg, formand, Humanistisk Samfund i Aalborg

- Det vi lægger vægt på, det er at de unge skal lære noget om deres egen identitet. De skal lære noget om tolerance og noget om etik, siger Jørn Rosborg, der er formand for Humanistisk Samfund i Aalborg.

Der er dog ifølge biskoppen i Aalborg Stift, Henning Toft Bro, stadig op mod 80% af de unge i Nordjylland, der vælger den kirkelige konfirmation.