Unge landmænd: Vi er klar til at tænke alternativt

De unge nordjyske landmænd er klar til at tænke alternativt i kampen for at få deres eget landbrug.

Det kan være svært for de unge landmænd at få økonomien til at hænge sammen, og derfor er de positivt indstillede over for det nye landbrugskoncept sharemilking.

Sharemilker-konceptet går ud på, at en etableret landmand lejer sine marker og malkeanlæg ud til yngre landmænd, der på den måde kan komme godt i gang med erhvervet uden at skulle låne flere millioner kroner.

Konceptet stammer fra Australien og New Zealand, men på Nordjyllands Landbrugsskole kender de unge landmænd udmærket til den nye tankegang.

- Det er en ny innovativ måde at tænke og komme videre efter skole og få sit eget, så det er helt klart noget vi drøfter indbyrdes, siger Patrick Thorsgaard, der er elev på Nordjyllands Landbrugsskole.

- Det vil helt klart være en fordel, at vi ikke skal ind og spørge banken, med så trykket en økonomi som vi har i Danmark, siger Lasse Kyk, der også er elev på landbrugsskolen.

Både banksektoren og landboforeningerne er ligeledes positivt stemt over for det nye koncept, der i sidste ende også kan komme til at hjælpe de ældre landmænd.

- Det, der er fordelen i det, det er jo, at de unge ikke skal ud og fremskaffe en finansiering til 20, 30, 40 millioner. De kan komme i gang med en investering på en million eller to, og den landmand der ejer bedriften kan hjælpe dem roligt i gang, siger Niels Quist-Jensen, som er forstander på Nordjyllands Landbrugsskole.

- Det her projekt det er banebrydende for dansk landbrug. Det giver virkelig muligheden for den unge landmand til at få noget viden, spare nogle penge sammen, så han kan blive økonomisk stærk til at overtage sin gård på et senere tidspunkt, siger landmand Per Bundgaard


Seneste nyt

fra Nordjylland