LIGE NU:

Unge må til afrusning

Det koster kommunerne kassen at anbringe unge uden for hjemmet.

Unges misbrug er stigende, og når kommunen vil hjælpe, koster det kassen. I Hjørring Kommune har man direkte måttet sende unge til afrusning, før de kunne komme videre i systemet og eventuelt anbringes uden for hjemmet, skriver Nordjyske Stiftstidende.

- Det er en rigtig dårlig udvikling gennem det seneste halve år. Det udfordrer vores økonomi, for afrusningen koster 300.000 kr. om måneden, forklarer Leif Jensen, børne- og familiechef i Hjørring.

Det er især et problem blandt de 16-17-årige.

- Det er ensomme unge, som sidder alene på et værelse og fyrer en fed. Nogle af dem tør slet ikke gå ud på gaden, fortæller Leif Jensen.

Lederen af Ungdomscentret i Aalborg Kommune, Johnny Friis, vurderer, at der i Aalborg årligt er en halv snes unge med behov for afrusning, men det sker i modsætning til i Hjørring som led i en anbringelse.

Familiechef Kit Borup, Mariagerfjord Kommune, oplyser, at kommunen hverken i år eller i fjor har sendt unge til
afrusning.

- Vi har i stort omfang brugt det mobile ungdomsteam under Region Nordjyllands Misbrugscenter. Det har måske haft en forebyggende virkning, mener Kit Borup.

Heller ikke i Frederikshavn Kommune kan man genkende de dystre tal fra Hjørring. I 2007 har én ung været til afvænning, og i år har der været tre-fire unge, siger chef for socialafdelingen, Jørgen Træholt.

Også Frederikshavn Kommune har haft megen fokus på forebyggelse, og Jørgen Træholt håber, at det er det, der har virket.