LIGE NU:

Unge vender snuden hjem: Se hvor mange der flytter tilbage til din kommune

De nordjyske kommuner er gode til at lokke bysbørnene hjem igen. Det er trygheden og det velkendte, der trækker.

Hvis du er flyttet tilbage til den kommune, du er vokset op i, så er du langt fra alene. Seks ud af de elleve nordjyske kommuner ligger over landsgennemsnittet, når det kommer til andelen af unge, der er flyttet tilbage.

Det viser en analyse, som Momentum har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Her har de fulgt alle, der er født i 1983, og analysen viser, at 14,3 procent af dem, der boede i deres hjemkommune som 15-årige, og som efterfølgende er flyttet fra kommunen, sidenhen er vendt hjem.

En af dem, der er vendt tilbage til hjemegnen, er Tine Kjær Andersen. I 2016 flyttede hun og kæresten til Hjallerup i Brønderslev Kommune efter at have boet i Aalborg.

- Jeg har egentlig altid tænkt, at mine kommende børn skulle have lov til at opleve den her tryghed, som jeg har oplevet i Hjallerup, siger Tine Kjær Andersen.

Sociale relationer lokker

Brønderslev Kommune har kørt flere bosætningskampagner med titlen ”Kom Hjem”. Borgmester Mikael Klitgaard glæder sig over, at flere lytter til opfordringen. Han vurderer, at omkring 100 personer hvert år vender tilbage til Brønderslev Kommune.

- Jeg tror, at folk kan lide at bo her. Og så må vi jo indrømme, at vi bor tæt på en storby, og det vil sige at mange arbejder i Aalborg og kan bo tæt på storbyen her i Hjallerup, siger Venstre-borgmesteren.

quote - Jeg har egentlig altid tænkt, at mine kommende børn skulle have lov til at opleve den her tryghed, som jeg har oplevet i Hjallerup.

Tine Kjær Andersen, studerende, Hjallerup

Helle Dalsgaard Pedersen, der har skrevet et forskningsprojekt om unges mobilitet, peger på, at det i høj grad er sociale relationer og jobmuligheder, der lokker de unge hjem. Hun understreger samtidig, at mange unge har behov for at fortælle, at de har boet andre steder end blot i deres hjemby.

- På den ene side er de unge meget stolte og lokalpatriotiske i forhold til deres hjemegn og de produkter, der kommer derfra. Det fremhæver de, når de bor i byen. Men samtidig er der også en vis skam forbundet med at skulle flytte tilbage igen, siger Helle Dalsgaard Pedersen.

Tine Kjær Andersen er glad for at være vendt hjem til Hjallerup.

- Det er så dejligt at være flyttet tilbage. Man møder jo folk, man har kendt siden man var lille - det er så hyggeligt når man er nede og handle, at så hilser man på hinanden. Jeg elsker det, siger hun.

Kommune

Andel af årgang 1983 der er flyttet tilbage som 33-årig

Jammerbugt:

19,7 %

Brønderslev:

18,3 %

Aalborg:

17,1 %

Mariagerfjord:

15,5 %

Vesthimmerlands:

14,9 %

Hjørring:

14,3 %

Landsgennemsnit:

14,3 %

Frederikshavn:

13,7 %

Rebild:

11,6 %

Læsø:

Ikke angivet

Thisted:

Mellem 12,1-14,0 %

Morsø:

Mellem 7,9 og 12,0 %

 

jj

Her er overblikket: Det genåbner onsdag

fisk

Corona hos Thorfisk: Fabrikken midlertidig lukket ned

tog

play Farvel til direkte tog til Vendsyssel vækker kritik: - Vi har lige så meget ret til landsdækkende transport

120417 værtshus øl

play Barer og værtshuse genåbner: - Jeg glæder mig ekstremt

jj

Her er overblikket: Det genåbner onsdag

fisk

Corona hos Thorfisk: Fabrikken midlertidig lukket ned

Til forsiden

Til forsiden