En nyudklækket krokodille i en bunke af tomme skaller. Foto: Henriette Maj Pedersen

Unger på vej i 89 dage

De 23 sensationelle Kaiman krokodilleunger blev udklækket en dag før tid, da de natten til torsdag så dagens lys.

Ude i naturen ruger krokodille-moren på ungerne 90 dage, men da ungerne blev udklækket, for første gang nogensinde i fangenskab gik der blot 89 dage, før de første æg begyndte at udklække.

Det er dyrepasserne Jesper Lauritzen og Søren Lassen, der gennem de seneste tre år har knoklet for at få en han og hun krodille af arten den sorte Kaiman til at parre sig. Og i starten af februar kunne Jesper Lauritzen se, at en af hunnerne var i gang med at lægge æg.

Kort tid efter isolerede Jesper hunnen, så han kunne komme ind og tage æggene og lægge dem i rugemaskine.

- Vi ved, at æggene ikke bliver udruget, hvis det skal foregå på naturlig måde. Vi kan ikke holde en høj nok fugtighed og stabil temperatur i Tropehuset, så det er mere sikkert at tage dem i rugemaskine, hvor vi selv har kunnet styre temperatur og fugtighed, siger Jesper Lauritzen.

Og da makkerparret Jesper Lauritzen og Søren Lassen efter næsten tre måneder flere gange dagligt har kigget til æggene, skete der pludselig noget i går. De første æg begyndte så småt at revne.

Og torsdag morgen konstaterede dyrepasserne, at 23 små Kaiman-unger var klækket.

- Vi startede med 26 æg, hvoraf to ikke var befrugtede. Ud af de 24, der var tilbage, er de 23 klækket, så det er fantastisk, siger Jesper Lauritzen.

Den sorte Kaiman tilhører alligatorfamilien, og kaimanerne er en særlig gruppe alligatorer, der kun lever i Sydamerika. Ligesom andre alligatorer har de ret korte, kraftige og brede snuder, hvor overkæbens tænder overlapper underkæbens, i modsætning til de ægte krokodiller, der har aflange, trekantede snuder.

Det krokodillepar, der nu er blevet forældre til de små sensationer, er vildt fanget fra Ecuador, men er kommet til Aalborg via Krokodille Zoo på Falster, hvorfra krokodillerne de seneste år har været udlånt.

Ungerne kan endnu ikke ses af publikum, men det vil ifølge Jesper Lauritzen blive muligt i løbet af et par måneder.

- Vi skal lige sikre os, at de spiser og trives, siger han.