Universiteter mister millioner

Universiteterne skal spare 78 millioner på blandt andet biblioteker og eksterne undervisere i 2011. Det går ud over undervisningen, mener studerende og rektor.

Med den netop indgåede finanslovsaftale for 2011 skal
universiteterne spare 78 millioner kroner på såkaldte andre formål - som blandt andet dækker over udgifter til biblioteker, de små fag og eksterne undervisere.

Besparelserne vækker vrede hos formand i Danske Studerendes Fællesråd Mikkel Zeuthen.

- Man sidder netop nu og forhandler for at få flere studerende ind på universiteterne, men samtidig går man ud og skærer ned. Det risikerer at gå ud over undervisningskvaliteten, siger han
og fortsætter:

- Hvis der for eksempel bliver færre penge til eksterne
undervisere, skal universiteterne bruge flere penge på interne undervisere. Og så går det jo alligevel ud over universiteternes samlede økonomi, siger Mikkel Zeuthen.

Besparelserne var ikke en del af den genopretningsplan, som regeringen præsenterede i maj. Rektor ved Aalborg Universitet Finn Kjærsdam mener, at besparelsen vil gå ud over undervisningen.

- Vi bruger jo allerede de penge, der er sat af til at drive
bibliotek. Så i sidste ende bliver det en besparelse på
undervisning og forskning. Og det er i modstrid med argumenterne om, at vi skal satse på uddannelse og forskning, siger han.

Ud over besparelserne på de såkaldte andre formål sker der besparelser på universiteternes omstillingsreserve til uddannelse, og der spares 133 millioner på bidraget til Den Europæiske Rumorganisation.

Forsiden lige nu