De to store olielager-tanke her på Aalborg Portland som snart bliver sløjfet. Foto: Iben Yvonne Hedemann

Utæt olietank kommer væk

Den kæmpe-olietank som i går lækkede på Aalborg Portland, og forårsagede en forurening af Limfjorden, har ikke været i brug i flere år. Nu skal den sløjfes.

Udslippet skete fra lagertank nummer fire på Aalborg Portland. Den og nabotanken, nummer tre, har på det nærmeste været taget ud af drift de seneste 8-10 år. Men at de skulle være gået i forfald og ikke har været vedligeholdt ordentligt, det afviser cementfabrikken.

- Vi bruger ikke så meget brændselsolie i produktionen længere, men vi har ikke glemt, at vi havde olie i tankene. Tankene er jo også registeret alverdens steder, siger Aalborg Portlands energi- og miljøchef, Preben Andreasen, til TV2/NORD.

I 2009 blev Aalborg Portlands miljøgokendelser revurderet. Dengang bad Miljøstyrelsen virksomheden om, inden udgangen af 2013, at tjekke de gamle tanke for eventuelle fejl, men faktisk har Aalborg Portland besluttet at sløjte tankene inden uheldet skete.

- Tankene er væk om cirka et par måneder. Der er afsat penge på budgettet, og flere firmaer har givet tilbud på at nedrive tankene, siger Preben Andreasen.

Flere miljøskibe har i dag været på Limfjorden - men uden at bekæmpe olien. Den ligger nemlig som en fin film ovenpå vandet, så man forventer at den fordamper.