Utilfredse kommuner må vente til 2012

 Utilfredse kommuner må vente til 2012

Der skal justeres lidt i den måde, statspenge fordeles mellem kommunerne. Det mener regeringen, der sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre er blevet enige om at rette flere ting i udligningssystemet.

Kritiserer udligningssystemet
Men de 34 kommuner, der har kritiseret den måde, pengene på det sociale område bliver fordelt, må vente lidt endnu. Kommunerne mener, pengene fordeles skævt, så kommuner med mange sociale klienter ikke bliver kompenseret fuldt ud, mens andre kommuner får flere penge, end de bruger på det sociale område.

Utilfredse nordjyder
I Nordjylland, er Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland og Brønderslev Kommuner blandt de 34 kommuner, der kritiserer regeringen og dens udligningssystem.

Regeringen er enig
Regeringen og dets støttepartier er enige med de utilfredse borgmestre i, at der skal kigges på, om de penge kan fordeles bedre. Men det kan formentlig først ændres fra 2012, og det skuffer Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V), der står i spidsen for de utilfredse kommuner.

- Vi er glade for, at partierne anerkender, at der skal kigges mere på kriterierne for fordelingen på det sociale område. Men vi havde håbet det kunne ske allerede i 2011, så vi kun skulle igennem et budgetår mere på denne måde, siger Lars Erik Hornemann.

Store uligheder
Ifølge ham fordeles pengene så skævt, at det for nogle kommuner drejer sig om beløb i størrelsesordenen en til to skatteprocentpoint.

Gør noget KL
De utilfredse kommuner har også krævet, at Kommunernes Landsforening (KL) taler deres sag og sørger for en mere lige fordeling mellem kommunerne og lægger nu yderligere pres for at få KL til at påtage sig opgaven med at tage fra nogle kommuner og give til andre.

- Indtil ændringerne forhåbentlig bliver gennemført, må vi kræve, at en del af pengene, der forhandles hjem til sommer i økonomiforhandlingerne med regeringen, afsættes direkte til at kompensere de kommuner, der får for lidt ud af udligningssystemet, som det fungerer i dag, siger Lars Erik Hornemann.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland