04:41

Foto: Michael Andersen

1 af 2

Utopi at budgettere med lavere sygefravær

Både Aalborg Kommune og Region Nordjylland regner med at spare millioner af kroner ved at nedbringe sygefraværet hos de ansatte. Men hos regionens absolut største faggruppe, sygeplejerskerne, er der udbredt skepsis.

25 millioner kroner - så mange penge skal der spares om året på sygefraværet ved Region Nordjyllands ansatte.

Helt konkret skal de ansatte have én sygedag mindre om året, hvilket vil svare til 48 færre sygemeldinger om dagen. Det viser budgetforliget for 2015, der i denne uge blev vedtaget.

Blandt andet skal kurser for ledere i at håndtere sygefravær og træningsmuligheder for ansatte med fysisk krævende arbejde nedbringe antallet af sygedage fra 11,5 dage om året til 10,5 dage om året. Men den løsning giver fællestillidsmanden for sygeplejerskerne på Aalborg Universitetshospital, Kirsten Højslet, ikke meget for. Hun tror ikke på, at sygefraværet kommer ned med det nuværende stressede arbejdsmiljø.

- Jeg står med den der følelse af afmagt. Når ikke man fjerner årsagen, så har jeg svært ved at se hvordan, man skal realisere det, siger Kirsten Højslet.

I 2014 har Arbejdstilsynet undersøgt arbejdsmiljøet på de nordjyske hospitaler. Foreløbig er der givet 9 påbud, der alle handler om stor arbejdsmængde og tidspres. Altså er der for meget arbejde til for få hænder.

På medicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital er sygeplejerske Ann Hultfeldt enig i, at man ikke kan nedbringe sygefraværet uden at tage fat i roden til problemet.

- Så længe vi skal løbe så stærkt, som vi gør, og vi ikke engang er nok til at dække vagterne uden at der er sygdom, så kan jeg ikke se, hvordan vi skal undgå, at vi lægger os syge. Jeg tror, at en stor del af problemet er arbejdspresset, siger hun.

Region Nordjylland har i forvejen det laveste sygefravær i landet.

Enhedslisten har som det eneste parti stemt imod budgetforliget. Gruppeformand Lis Jensen frygter, at målet om færre sygedage ligefrem vil have den modsatte effekt.

- Ved at man vil effektivisere og spare penge, så risikerer vi endnu flere sygemeldinger. For at man skal have en chance, så bliver man nødt til at ansætte folk der, hvor der mangler folk, for at få et bedre arbejdsmiljø, siger hun.