LIGE NU:

Uvidende gravide rammes af blokering i hjernen

Af og til oplever jordemødrene på de nordjyske sygehuse, at en fødende kvinde kommer ind, men ikke er klar over, at hun er gravid. Det kan skyldes en blokering i hjernen, fortæller en jordemoder.

De fleste kvinder har nok svært ved at forstå, at man kan være højgravid, uden at vide det. Men det er et fænomen, jordmødrene af og til støder på.

- Det er typisk kvinder, der henvender sig ude i vagtlægen, fordi de har fået ondt i maven, og så finder vagtlægen ud af, at de er gravide, og faktisk er i fødsel, og så bliver de henvist her ind til. Det sker sjældent. Jeg har ikke lige tal på det, men det er måske en gang om året, siger Lise Jensen, der er vicechefjordemoder på Aalborg Universitetshospital.

Ikke alle kvinder får en stor mave, selv om de er højgravide. De har ofte nogle af symptomerne på graviditet, men forklarer dem med noget andet.

- De hints de måske kunne have haft, har de måske forklaret med nogle andre ting, som for eksempel meget luft i maven eller sygdom, eller hvad der nu har været på spil, som også kunne forklare de symptomer, de nu har haft, siger jordemoderen.

Ifølge Lise Jensen sker der også en blokering i hjernen, som er skyld i, at den gravide ikke indser graviditeten.

- Jeg tror, at der er en kæmpe fortrængning ind over, for at holde det her uoverskuelige ude, men måske er der også nogen, der reelt ikke har nogen som helst hint om det, før de faktisk står og får veer. Og det får alle jo, så lige pludseligt åbenbarer det sig, siger hun.

Cirka en gang om måneden har sygehusene i Nordjylland kontakt med kvinder, der først i syvende måned opdager, at de er gravide.