Foto: Christell Maria Iversen

V: For lidt pligt og for meget ret i kontanthjælpssystem

Kontanthjælpssystem er ifølge Venstreordføreren ude af trit med mottoet "Gør din pligt og kræv din ret".

Venstre vil tvinge unge fra kontanthjælp til en uddannelse. Ældre modtagere skal arbejde for ydelsen.

Det fastslår Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs som reaktion på en ny undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Den viser, at knap tre af 10 kontanthjælpsmodtagere med børn mister penge ved at tage et job til mindstelønnen på 107 kroner i timen.

- Det er meget bekymrende tal. Det understreger behovet for at lave en grundlæggende reform af kontanthjælpen, så det bedre kan betale sig at arbejde, siger Ulla Tørnæs.

Hun skoser regeringen for at sløjfe kontanthjælpsloftet, starthjælp for udlændinge og 450 timers reglen.

Venstre forhandler kontanthjælpsreformen, som skal skaffe én milliard kroner til regeringens vækstpakke, med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Venstre stiller flere krav: Unge under 30 år skal tage en uddannelse. Samlevende skal forsørge hinanden ligesom ægtepar. Folk skal flytte længere efter job. Folk skal have sanktioner, hvis de ikke arbejder, påpeger Ulla Tørnæs.

- Vi vil se på sanktioner. Hvad sker der, hvis man siger nej til et jobtilbud? Eller bliver væk, så man måske kun er der de første to dage. Det skal vi have strammet, siger hun.

Forsørgere får både kontanthjælp og boligstøtte og tilskud til tandlæge og sygebehandling. De får i gennemsnit godt 15.000 kroner om måneden, viser Dansk Arbejdsgiverforenings analyse.

Ulla Tørnæs støtter Mette Frederiksens forslag om nyttejob, men vil ikke vente i et halvt år. folk skal aktiveres fra første dag på kontanthjælp, siger hun.

- I Aalborg har man indført straksaktivering, så man får et aktiveringsjob fra dag 1, siger hun.

Kontanthjælp er ifølge Venstre ordføreren ude af trit med mottoet "Gør din pligt og kræv din ret".

- Det er gået for lidt i pligt-retningen. Alt for mange kommer til at sidde fast i kontanthjælpssystemet, siger Ulla Tørnæs.